България

ДАНС предупреждава: Това са симптомите на… десния екстремизъм*

От март месец тази година не изминава и ден, без да чуем или прочетем новина за пандемията от Ковид-19. Бройки на заразени и излекувани, мерки за борба с вируса, новини за лекарства и ваксини срещу него – това е само малка част от информацията, с която ни бомбардират медиите през последните месеци. Разбира се, много често се говори и за симптомите, по които може да бъде разпознат коронавируса, така че вече едва ли има човек, който да не е чувал поне някои от тях. Друг е въпросът, че те рядко могат да бъдат различени от симптомите на обикновена настинка и заради масовата психоза често се случва човек да бъде гледан като чумав, само защото е кихнал или се е изкашлял.

Оказва се обаче, че в България върлува и един друг вирус. Той далеч не предизвиква такова обществено внимание като Ковид-19. Но ако сега се чудите от коя далечна страна се е появил той и след консумацията на какво екзотично животно се е пренесъл върху човек, ще трябва да ви разочароваме, защото този вирус не може да се сравни с никоя болест, която познавате досега. Може би поради причината, че не е точно вирус, макар според специалистите да има симптоми и да поразява най-вече ума и сърцето на човек. Също според тях, от него не са защитени нито млади, нито стари, може да порази еднакво мъже и жени. Става дума за заразата от… десен екстремизъм.

Не сте чували за вируса от десен екстремизъм? Мислите си, че това е някаква шега?  Явно не следите работа на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) и борбата ѝ срещу този бич на 21 век. Защото иначе щяхте да знаете, че освен биологични вируси, има и идеологически такива. И съответно в ДАНС се явява нещо като идеологически НОЩ, където са събрани всички светила на идеологическите епидемиолози в България. Там еквиваленти на Мутафчийски, Кантарджиев и сие (имената на тези хора, разбира се, не се знаят, защото там всичко е много тайно), денонощно работят, за да предотвратят разпространението на идеологическия вирус и да спасят възможно повече хора от тази страшна зараза.

Питате се, ние как стигнахме до тази информацията? Нека да го кажем така, като пряко заинтересовани от работата на този епидемиологичен институт, следим редовно интернет страницата му. Затова още юни месец публикувахме статия, в която коментирахме доклада за дейността на ДАНС, който беше изнесен там. Но преди няколко дни с изненада открихме, че самият доклад е бил допълнен след нашия последен преглед. Явно заради влошената епидемиологична обстановка експертите по идеологически вируси са решили да алармират обществото относно последните данни за разпространението на заразата. И най-вече актуалните симптоми, по които може да разпознаем някой заразен.

Като съвестни граждани бързаме да ви запознаем с тази информация, която и за нас беше изключително нова и стряскаща. Оказва се, че дори на пръв поглед безобидни неща, като използването на псевдоним и смяната в стила на обличане, могат да са симптом на болестта. С ужас научихме, че който има татуировки, или носи значки, също не може да е сигурен, че с тях не носи и заразата на десния екстремизъм. Като цяло симптомите са много (всичките може да прочетете в илюстрацията към статията) и биха могли да бъдат разпознати в почти всеки около нас. Има дори такива, които ни е трудно да разберем, като например: “Участие в “тайни” събрания” (Защо “тайни” е сложено в кавички не може да отгатнем. Може би за ДАНС няма никакви тайни и те са такива само за нас лаиците?). Недоумение в нас предизвика и следния симптом: “преминаване в групи с равноправни членове” (Може би, за да сме сигурни, че няма да ни покоси десния екстремизъм, трябва да членуваме само в групи с ясна йерархия и авторитарно управление?).

Но без значение ние какво разбираме или не разбираме, не може да не изкажем възхищението си от всеотдайната работа епидемиолозите и тяхната грижа за нашето идеологическо здраве. Личи си, че зад индефицирането на въпросните симптоми стоят хиляди часове неуморен труд и експертиза в областта на световно ниво. А невероятно прецизното изображение, което нагледно трябва да ни покаже как трябва да изглежда един човек, болен от десен екстремизъм (брадат мъж с колан от шашки динамит около кръста), ни доказва, че нито стотинка от всичките 125 861 600 лева бюджет на агенцията не са похарчени напразно, а са изразходвани абсолютно ефективно и целесъобразно.

Тук обаче е момента да направим едно самопризнание. Макар да не наблюдаваме изброените симптоми върху себе си (или поне не по този начин, по който са описани), имаме силното подозрение, че този вирус ни е покосил и нас, и то не от скоро. А още по-страшното е, че има всички изгледи никога да не се излекуваме от тази страшна болест. Единственото успокоение в случая е, че дори без почти да ги виждаме, имаме натрапчивото усещане, че епидемиолозите от ДАНС бдят денонощно над нас и правят всичко възможно да не може да предадем тази идеологическа зараза на някой невинен наш съгражданин. 

За съжаление сме принудени да живеем с мисълта, че до края на дните си, ще бъдем десни екстремисти. И да се надяваме, че някой хубав ден, човечеството ще достигне до изненадващото прозрение, че хората, носещи този вирус в себе си, не само не са заплаха за околните, но биха могли бъдат много полезни за общността, в която живеят. Докато този ден обаче настъпи (ако въобще някога настъпи), ние ще дадем нашия принос в борбата за опазването на идеологическото здраве, като допълним списъка на ДАНС с още няколко симптома, които според нас се срещат при всеки болен от десен екстремизъм:

 • Избягва всякакви видове наркотици, порнография и е против прекомерната употреба на алкохол.
 • Проявява интерес към физическата култура и здравословния начин на живот. Много вероятно е да спортува боен спорт.
 • Притежава постоянно увеличаваща се колекция от книги, като проявява изключителен интерес към историята на България и Европа.
 • Има силно развито критично мислене и подхожда изключително скептично към политическия елит в родината си.
 • Моногамен е. Желае да създаде многодетно семейство.
 • Признава съществуването само на два пола.
 • Пази и уважава всички традиционни ценности на българите и европейците.
 • Бори се против подмяната на коренното население на Европа с цивилни окупатори от Азия и Африка.
 • Проявява интерес към класическите изкуства, архитектура и музика на европейската цивилизация. Но е силно резервиран към “модерните” техни еквиваленти. 
 • Обича да прекарва време сред природата и взима мерки за нейното опазване.  

В заключение, се присъединяваме към призива на агентите-епидемиолози, ако забележите някои от тези признаци (симптоми) при ваш близък или познат, веднага да пуснете донос…, пардон, сигнал на посочения имейл.

Какъв късмет, че за родината ни няма други идеологически и религиозни заплахи и ДАНС може да се концентрира върху тази опасност, или…?

* Навсякъде в статията, където е изписано “десен екстремизъм”, да се чете “национализъм”, защото именно това се има предвид в доклада на ДАНС.

Подобни статии

Един коментар

 1. Като прочетох какви са признаците за” десен екстремист разбрах че и аз съм бил такъв. Чета книги имам мислене независимо от линията на Партията майка
  /не моя/ ГЕРБ ООД , ме пуша и за последните 30 години да съм изпил не повече от 20 литра бира. Половината от която 2% алкохол и безалкохолна , около 10 литра вино и 1-2 литра коняк или водка Избягва всякакви видове наркотици, порнография и е против прекомерната употреба на алкохол.
  Проявява интерес към физическата култура и здравословния начин на живот. Много вероятно е да спортува боен спорт.
  Притежава постоянно увеличаваща се колекция от книги, като проявява изключителен интерес към историята на България и Европа.
  Има силно развито критично мислене и подхожда изключително скептично към политическия елит в родината си.
  Моногамен е. Желае да създаде многодетно семейство.
  Признава съществуването само на два пола.
  Пази и уважава всички традиционни ценности на българите и европейците.
  Бори се против подмяната на коренното население на Европа с цивилни окупатори от Азия и Африка.
  Проявява интерес към класическите изкуства, архитектура и музика на европейската цивилизация. Но е силно резервиран към “модерните” техни еквиваленти.
  Обича да прекарва време сред природата и взима мерки за нейното опазване.
  В заключение, се присъединяваме към призива на агентите-епидемиолози, ако забележите някои от тези признаци (симптоми) при ваш близък или познат, веднага да пуснете донос…, пардон, сигнал на посочения имейл.

  Какъв късмет, че за родината ни няма други идеологически и религиозни заплахи и ДАНС може да се концентрира върху тази опасност, или…?

  * Навсякъде в статията, където е изписано “десен екстремизъм”, да се чете “национализъм”, защото именно това се има предвид в доклада на ДАНС.

  Подобни статии

  Комсомолци от нов тип
  13.10.2020

  За младежкия бунт срещу системно натрапваната содомия в Пловдив
  09.10.2020

  Абсурдите на запада – епизод пореден
  19.08.2020

  Жалка турска пропаганда се сипе в България
  30.07.2020
  Вашият коментар
  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Като прочетох какви са признаците за” десен екстремист разбрах че и аз съм бил такъв. Чета книги имам мислене независимо от линията на Партията майка
  /не моя/ ГЕРБ ООД , ме пуша и за последните 30 години да съм изпил не повече от 20 литра бира. Половината от която 2% алкохол и безалкохолна , около 10 литра вино и 1-2 литра коняк или водка . Не се интересувам от футбол и чалга като вождЪ на ГЕРБ. Слушам народна музика и класика и смятам че Бог е създал само два пола.
  Освен това смятам че в ДАНС е пълно с безполезни плужеци.
  За щастие живея на няколко хиляди километри от тях .От много години. И какво им пожелавам на тях и родата им те могат да се досетят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button