Чествания и възпоменания

Почетохме капитан Герхард Венгел

На 10-ти януари, след представянето на новото издателство на БНС – ,,Перо и Меч” и съответно първата книга от него – ,,Генералът говори”, членове и симпатизанти на Български Национален Съюз отидоха до паметната плоча на капитан Герхард Венгел. Целта бе ясна, да почетат немския летец, загинал преди 77 години, защитавайки небето над България, и всички загинали по време на най-мащабните и опустошителни за нашия народ англо-американски бомбардировки.

По време на тези бомбардировки срещу 330 американски бомбардировача и изтребителя се изправят в неравностоен бой едва 43 български и 30 немски изтребителя, предвождани от капитан Герхард Венгел. По време на въздушната атака  загиват около 1000 цивилни българи. В този ден загиват и българските летци подофицер Симеон Михайлов и поручик Тома Боев.

Пред събралите се националисти пръв говори Александър Петрев от Български Национален Съюз. Той разказа за живота и делото на капитан Венгел и за бомбардировките над България по време на Втората световна война. Също така говори за българо-германското братство, за двата народа, които са имали еднакви идеали и са се били рамо до рамо за тяхното осъществяване. След него думата взе Тодор Щраков. Речта му беше посветена на подвига и отдадеността на българските и европейски герои, били се заедно за една по-добра Европа, за Европа на нациите. И припомни колко е важно в днешно време европейските народи да бъдат единни и да се борят заедно, за да запазят хилядолетната си култура и ценности. 

Церемонията завърши с поднасяне на цветя и едноминутно мълчание в памет на всички български и германски герои, които са се били и са умряли за нашето Отечество.

Подобни статии

Един коментар

  1. БРАВО ! БРАВО ! БРАВО ! Поздравления за спечеленото дело ! Бъдете здрави и все така непреклонни в отстояване на идеите си !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button