Чествания и възпоменания

Активисти на БНС в Пазарджик отбелязаха годишнина от рождението на Георги Раковски

Тази година се навършват 201 години от рождението на великия революционер и идеолог Георги Стойков Раковски. По този случай активистите на БНС в Пазарджик решиха да почетат паметта му с по-необичаен метод – като изрисуват неговия лик и изпишат негова мисъл на централно място в града.

За място на графита бе избран трафопост, който се намира до Спортна зала “Васил Левски” в Пазарджик. Стената, преди да се изрисува от националистите, беше силно занемарена и надраскана с всякакви безсмислици. Освен това пространството пред стената не беше поддържано и бе обрасло с бурени. Въпреки, че се намира в центъра на града, това място беше занемарено и потъваше в боклуци, поради апатията на част от гражданите, но най-вече заради незаинтересоваността и безотговорността на общината.

Седмица по-рано националистите използваха първите топли дни от годината и се заеха с почистването на пространството. След това продължиха с изрисуването на лика на революционера и изписването на негова мисъл. Цитатът също не беше случаен. Родолюбците избраха:

„Човек, който не знае и не прави нищо добро за отечеството си, той е подобен на едно безсловесно животно, което живее на света само и само да се прехрани!”

Тези думи на Георги Раковски не само са актуални и днес, но и описват за съжаление състоянието на голяма част от народа ни, който е завладян от егоизъм, нихилизъм и пагубния стремеж за преследване на материални блага.  Думи като родолюбие, чест и жертвоготовност са изгубили своя смисъл и значение. 

По време на почистването и рисуването някои минувачи поглеждаха с недоумение случващото се, но много други се зарадваха и изказаха своите поздравления и подкрепа. Имаше такива, които дори предложиха своята помощ. 

След като тревите бяха премахнати, боклуците бяха събрани, а графитът беше завършен младите националисти проведоха кратка церемония. Те припомниха някои от идеите и заветите на един от най-великите ни национални герои. Също така си припомниха, че имат дълг, както към предците ни, така и към идните поколения.

Малки акции и действия като тази биха могли да дадат добър пример на сънародниците ни, но най-вече на подрастващите. С такива действия не само се разкрасяват площади и улици, но поддържаме спомена за предците ни и най-вече това са малки стъпки към пробуждането на пламенния български дух. Както Раковски е пробудил  българския дух  в едни от най-мрачните времена в нашата история.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button