Статии и анализи

в-к „ПОЛИТИКА“: Националният социализъм влиза в играта

Българските ултрадесни обявиха Единен фронт срещу глобализма, НАТО и сегашния модел на ЕС. Те имат подкрепата на 8 радикални формации в Европа, чиито активисти надхвърлят 700 000 души

Националният социализъм влиза в политическата игра у нас под формата на „социален национализъм”. Преди дни той получи международната подкрепа на осем крайно десни формации от Европа. Сред тях е NDP – Националдемократическата партия на Германия, която спечели 9.2% от гласовете на изборите в Саксония и която бе наречена нацистка от правителството на Герхард Шрьодер.

Партньор на крайните десни у нас е Българският национален съюз, оглавяван от Боян Расате.

Според него обаче идеите им могат да намерят почва именно заради темата за ромската престъпност.

Около 30 на сто от Българите се препитават от селско стопанство, а циганските кражби на реколтата са сериозен проблем.

„Тоест, темата за ромската престъпност е нещо, за което такива движения ще бъдат подкрепени. В тези райони се искат ред и сигурност“, убеден е Стоянов.

„Редът и порядъкът привличат хора, които са твърдо разочаровани от невъзможността проблемите им да се решат. Такъв тип разочаровани се впечатляват от реда, порядъка, целта в живота, които им дава участието в подобни групи. Там няма наркотици. От същите идеи могат да се увличат и пенсионери. Борбата с незаконно забогателите и едрия капитал също има своите привърженици, включително в средите на бизнеса в столицата, където се смята, че големите пари се правят от кражби. Мотивите на хората евентуално да припознаят част от идеите на такава организация биха били много различни. И ще приличат на времето, когато пристигна Симеон – той даде широк кръг от заявки в програмата си, в които много от Българите се припознаха“, заяви Станислав Стоянов.

Програмата на БНС е точно толкова широка – тя започва с борбата срещу хаоса, безредието, НАТО и ЕС в този му вид и завършва със защита на семейството. Подобни са и програмите на всички подобни движения в Европа.

На събора БНС обяви врага си – „демокрацията в този уродлив вид“. Вдъхновението за битката им е „новият ред“ – социално общество в национална държава със здрави морални устои, в което има ред, чистота, законност, а малцинствата не се ползват с колективни права.

Пред „Политика“ Матиус Шулц заяви, че европейските ултрадесни вярват, че именно това ще е новият ред. Според неговите съмишленици пътят минава през ревизия на жертвите на холокоста през Втората световна война.

„Загиналите евреи са не повече от 500 хиляди, а не 6 милиона. Холокостът пък е чудовищна историческа манипулация“, твърдят привържениците на Четвъртия Райх. Те се гордеят, че са преследвани от „лицемерната демокрация“, която води единствено до безработица, мизерия и глад.

„Нямаме отношение по еврейския въпрос, той не е наш“, заяви обаче Расате.

И още: „Но сме спокойни, тези хора ще знаят с кого работят тук. Те знаят нашите позиции, ние посещаваме техни семинари и мероприятия. Нямаме илюзия, че след 10 години от малка България с 3 милиона Българи и 3 милиона цигани ние ще диктуваме на Европа какво ще стане“, заяви в реч пред организацията си Расате.

Проверката за лоялност

при тях трае три месеца. През това време се вижда кой и как държи на организацията. „Вярваме в кръвното единство“, е мотото на тези хора. Както и „Всекиму своето“ – девиз изписан на тръбата, която ги буди сутрин на многобройните им лагери в Пирин, Рила и Родопите.

За германските националисти идеен водач е Хорст Малер, бивш терорист, адвокат и основател на легендарната лява Червена армия в Германия. Сега той е идеологът на ревизията на Холокоста и на социалната държава, която ще контролира едрия капитал.

„Ние сме привърженици на социалния национализъм – държавата да е национално силна, да има отговорни хора, които да я управляват, в същото време тази национална държава да има социални ангажименти към своите граждани. Ние искаме да контролираме държавата, а тя да контролира едрите предприятия“, заявява Расате. И добавя, че финансирането на организацията му е от членски внос, глоби, продажба на фланелки, на които пише „България над всичко!“, дискове, патриотични книги и дарения, които могат да се поръчат по Интернет и информация за тях се намира на страницата им в мрежата. „Не сме търсили външно финансиране засега“, категоричен е лидерът на Българските радикални националисти.

ДИСЦИПЛИНА, ЧИСТОТА И РЕД В ЛАГЕРИТЕ НА БНС

На „Пясъчника“ около 70 младежи почистиха боклуците около язовира, демонстрираха спортни умения, дисциплина и ред под звуците на патриотичния диск на рок групата „Епизод“.

Купили са си Български военни ризи и участват в честванията на Българските национални празници. Ходят на рок-концертите на „Епизод“, където набират съмишленици. Не крият, че заимстват модела на обличане, устройство и финансиране на организацията си от съмишлениците си в Западна Европа. И там, както и тук, активистите маршируват в униформи, тренират в лагери, поддържат патриотични рок-групи и набират съмишленици в средите на 16-25 годишните. Изтеглят хора отвсякъде – включително и от скинарските дружинки.

Най-многобройна е групата на тийнейджърите и студентите – всички са стриктни в преследването на целта – да „изчистят боклуците от България“, да работят за социална държава, която да се грижи за Българите и тяхната раждаемост. Както и да въведат ред срещу хаоса. „Всеки един обяснява на приятели, колеги и познати нашата цел. Засега съмишлениците не са много, защото хората предпочитат патриотарството пред национализма. Циганите и сексуалните малцинства не трябва да се ползват с колективни права според нашата организация“, казва Христо от Пазарджик. Той е на 18 години и е трети в републиканския шампионат по джудо.

„В Пазарджик съотношението Българи – цигани е 50 на 50. На 30-о число се дават на дебитни карти социалните помощи. Целите цигански квартали се изнасят в този ден и веселбите започват, мотивира членството си в БНС Христо. – А като дойде ред да се плаща тока – само Българите са на гишетата. Българската държава трябва да се грижи за Българите, за нашето потомство и нашата култура.“

Григор е студент по физика, на 19 години, и има 2 златни медала по тайбокс и кикбокс. „Тук ме доведе баща ми и ми харесва“, разказва той. 42-годишният му баща Тодор е на събора заедно с него. Той е горд с трите си деца като всичките ги е довел в БНС, за да не се „шляят по улицата, да имат цели и да не се увличат по наркотици“. „Гледах едно предаване по СКАТ и ми хареса Расате. Отидох в клуба му и си стиснахме ръцете“, разказва историята си Тодор.

Адриана е на 21 години и вярва, че БНС е запълнил живота й. „Тук си имаме цел – да пазим чиста България и да я възродим, помагаме си взаимно, приятели сме, момчетата са много свестни. Първото нещо, което ме грабна като влезнах в клуба на БНС бе чистота и реда“, впечатлена е тя. Адриана, както и останалите, принадлежат към групата на постоянните членове. Това са активистите, която се явяват на всички мероприятия, плащат по 5 лв. глоба за закъснение от 1 минута и по 10 лв. за повече от една.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X