Статии и анализи

в-к „Дневник“: БНС: С реторика на хъшове и с интернет пропагандав-к „Дневник“: БНС: С реторика на хъшове и с интернет пропаганда

Български национален съюз:
С реторика на хъшове и с интернет пропаганда

дневникШейсетина мъже и едва 4-5 жени седят цяла вечер в опушена голяма банкетна зала и обсъждат какъв начин да измислят, за да вземат някой ден властта и да възобновят Българщината. Някои пият и са гръмогласни, други не близват нито капка и внимателно следят всяка дума. Разговорът се люшка от конструктивно-аналитичен до емоционално-мечтателен. Има няколко пана с възрожденски знамена, цитати на Левски, стативи с конски опашки, а думите „съратник“ и „Отечество“ се промъкват почти във всяко второ изречение.

Тази сбирка щеше много да прилича на

кръчмата на Странджата,

ако от време на време не звъняха мобилни телефони и на голям екран не се прожектираше мултимедийна презентация за дейността на една все още неполитическа организация.

Събота вечерта, 12 ноември, в почивна станция в полите на Стара планина се провежда национален сбор на Българския национален съюз (БНС). На него освен основните лица и ръководителите на местните структури са се събрали и представители на други патриотични и националистически организации – всичките мъже, от цялата страна, на възраст между 18 и 80 години, различни по интелект и интереси, професии, социално положение, минало. Това, което казват, че ги обединява, е любовта към Родината. Всички носят на врата си медальон – прабългарска розетка.

бнсОсновната тема на сбора е дали е време националистическите сдружения и по-специално БНС да сформират политическо движение. Участниците във форума упорито избягват думата партия или когато все пак я употребяват, уточняват, че го правят условно. Обясняват, че партиите са корумпирани, опетнени, изгубили човешки смисъл. Хората от БНС обаче са осъзнали, особено след успеха на „Атака“ на парламентарните избори, че политика не се прави с факелни шествия, а с реални законодателни инициативи. Въпреки това в дискусията неизменни са и двете тези – „да бъдем координационно ядро на патриотите“ и „в най-скоро време да преминем към създаването на партия“. На втория ден сутринта след горещите дискусии и макар и без да са стигнали до абсолютния компромис, лидерът на БНС Боян Расате обявява, че трябва да се създаде оперативен щаб, който до януари (срока, в който партиите трябва да се пререгистрират) да разговаря с хората по места, да измисли име на новата формация и да събере необходимите подписи за нейното вписване.

Цената на компромиса е БНС да остане, както и сега, неправителствена организация. В началото на форума, след задължителния Национален химн, на голям екран се прожектира презентация за дейността й. Лидерът Расате обяснява на побелелите мъже в залата, че интернет пропагандата е най-бързият и ефективен начин за набиране на нови членове. Знакът на БНС – на прабългарския род Дуло, е отпечатан на множество фасади в София заедно с интернет адреса на организацията. Един от основните участници в БНС и единствената жена в ръководството на организацията – Андриана Митева – 26-годишна, с пронизващ син поглед – е попаднала преди две години в БНС именно по този начин, а сега оглавява Хуманитарния корпус – звено, което се занимава с възстановяване на културно-исторически паметници, организиране на конкурси за детска родолюбива рисунка и набиране на средства за Българи зад граница. Расате обявява, че инициативата „Да вдигнем знамето в училище“, която се провеждаше миналата година

под патронажа на президента

Георги Първанов, е била по идея на БНС. Показва и комикс, направен от художниците на сп. „Дъга“, за Баян Пазителя – Българския вариант на Конан Варварина. От него се очаква да накара децата да не идолопоклонничат на чуждестранни герои.

Расате е безупречен оратор. Успява да задържи вперени в себе си погледите на всички в залата в продължение на близо час и половина. По лицата им личи, че успява да предаде емоцията си. На младите заявява: хора, възпитани от най-ранна възраст да бъдат достойни, а на старите обещава: „Нашата земя не се продава – тя е отвоювана от дедите ни и не сме ние тези, дето ще носим позора.“ На моменти гласът му добива металическите нотки на Волен Сидеров, докато обяснява защо повече от два месеца е крил факта за разрива на БНС с „Атака“, Расате все по-често повтаря, че Българският национализъм е над него и над Сидеров, че каузата е над БНС и над „Атака“, че България е над всичко и кръчмата на Странджата изведнъж заприличва на мюнхенска бирария.

мангалиМъжете в залата му се възхищават, а някои го сравняват с Левски заради енергията му да обикаля страната и да говори за върховенството на Българщината. Внимателен е към всички и изслушва с интерес всяко мнение, изразено в дискусията, но в момента, в който тя премине в надвикване, разцепва залата с металния си глас.
Налага му се да го прави няколко пъти, когато различни хора от структурите в страната дотолкова се разпалват и започват да проклинат и държавата, и организацията, и себе си или пък да призовават с треперещ глас и пяна на уста към щурмуване (без да уточняват какво и как).

Разпалването на страстите се поражда най-вече от споменаването на „Атака“. Формацията на Сидеров очевидно е една от най-болните теми на БНС освен прекомерната раждаемост на ромите и всеобхватния еврейски заговор. Расате обяснява, че неговият съюз е подготвил идейните послания на „Атака“, но умишлено е отказал да включи свои хора в депутатските листи. Много от присъстващите обясняват, че са работили за възхода на „Атака“, но впоследствие са станали свидетели на шуробаджанашки (по собствените им думи) назначения и опиянение от властта. „Те се освободиха от нас, защото вече не им бяхме нужни, а ние си тръгнахме с удоволствие, защото името ни започваше да страда“, обобщава Расате.

Лицата на национализма

Разочарованието от Сидеров и необходимостта да се създаде нова политическа формация се споделя от много различни един от друг хора в залата. Димитър, който също е в ръководството на съюза, е под 30 години и освен с организацията се занимава с фондови борси. Има вид на човек, който обича да се забавлява. От предната линия на съюза е и Милчо – огромен мъж със странна, някак канска прическа, който говори с отвращение за наркоманите и се хвали, че може да победи в силово упражнение всеки. В редиците им има и един ветеран от Афганистан с богословско образование и бивш хижар, който се занимава с изработка на старинни знамена. Той е довел 19-годишната си дъщеря, за да я въведе в каузата. Един от най-гласовитите и конструктивни по време на дискусията пък е благоевградски бизнесмен. Друг, когото залата слуша притихнала, е беззъб мъничък възрастен човечец, който изглежда така, сякаш му е хоби да лежи по лагери. Шейсетгодишен режисьор от София с вид на английски лорд пък слуша внимателно всяко мнение. Вярва, че има световна еврейска конспирация. Сред най-забелязващите се са младеж и възрастен мъж. Младежът прилича на Ленин като студент, а възрастният – на побелял Хитлер. Рядко сядат един до друг. Има немалко момчета с късо подстригани коси, скинарски якета и тениски „България на три морета“. Те рядко взимат думата. Единият от тях си е довел приятелката. Тя е на 17 и е тук, „за да види“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X