Чужбина

В Загреб се провежда лекция под надслов “80 години от атентата в Марсилия”

Днес в Загреб, нашите приятели от Хърватска чиста дясна партия (HČSP) организират  публична лекция и дискусия под надслов “80 години от атентата в Марсилия”. Тя е  посветена на годишнината от подвига на Владо Черноземски, разстрелял големият враг на българи и хървати – сръбският крал Александър I Караджорджевич. Водещи лектори ще са историкът Иван Габелица и председателят на HČSP – Йосип Миляк.

Атентатът в Марсилия е подготвян като съвместна акция на ВМРО и хърватските усташи. Според първоначалния замисъл Черноземски е само инструктор на бойната група, но в последствие се налага лично той да извърши атентата. Макар да му е ясно, че ще загине, ако го направи, той не се поколебава. Така на 9-и октомври 1934 г. в Марсилия,  Владо Черноземски лично прострелва смъртоносно краля на Югославия Александър I Караджорджевич, като убива и ранява и част от придружаващите го официални лица. Ранен тежко от полицията и ритан от тълпата, той е откаран в полицейски участък, където е подложен на разпит. Умира в ноща на 9-и срещу 10-и октомври, без да издаде нищо.

Владо Черноземски е едина от ключовите фигури във ВМРО, които развиват тясното сътрудничество с усташите, след взетото решение за съвместни действия на българи и хървати за извоюването на независимост за Македония и Хърватия. Той е инструктор на хърватските борци за свобода в лагерите им в Италия и Унгария.

Владо Черноземски с усташи
Владо Черноземски с усташи

Подобни статии

Коментара

  1. Вечна памет на героя Владо Черноземски! На България и днеска са нужни много такива смели и себеотрекли се българи, та да се очисти земята българска от тази зган, която ни гази!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button