Спортни мероприятия

Националисти изкачиха връх Руен

За всеки националист е естествен стремежът да опознава красотата на своята Родина. Същевременно, една от важните идеи залегнали в нашия светоглед е и тази за хармоничното развитие на личността. Което включва поддържането на добра физическа форма и развитието на полезни умения. И ако нещо комбинира по чудесен начин тези два стремежа – да укрепваш силите си и да опознаваш родната земя, то това безспорно са преходите сред природата. За това винаги когато ни се отдава възможност да организираме подобно мероприятие, не я изпускаме. Така на 30 март членове на Български Национален Съюз, заедно с приятели от сдружение “Младежи за България” предприехa поход в Осоговската планина, за да изкачат връх Руен. 

Пътуването започна рано сутринта от София. След близо два часа достигнаха до хижа “Осогово” над Кюстендил, която бе и началната точка на прехода. Избраният маршрут към връх Руен бе основно по значително по-стръмната зимна пътека. На много места тя преминава директно през билата на върховете, вместо да ги подсича.

Веднага щом националистите се изкачиха на по-голяма височина, температурната разлика се усети осезаемо, а малко след това връхлетя и бурен вятър, който бе постоянен спътник. На много места трябваше да преминават през сняг, но Осоговската планина бе подготвила много красиви гледки. Срещнаха и някои от дивите й обитатели – още в ниското, на пътеката отпред премина усойница, видяха се сърни, а сред върховете се рееха соколи. 

Младежите достигнаха и заветната цел – връх Руен, извисил снага на 2 251 метра. Освен, че е най-високият връх в Осоговската планина, през него преминава и настоящата граница между България и днешна Република Северна Македония. След като покориха върха, спряха за малка почивка и се разположиха около заслона издигнат там, за да обядват. Всеки имаше възможност да се полюбува на невероятната панорама, благодарение на ясното време. Щом всички събраха сили, потеглиха надолу към изходната точка на маршрута.

Общото изминато разстояние до завръщането към началната позиция бе малко повече от 26 километра. В уютната обстановка на хижата, с вкусна храна и сред добра компания, се обсъдиха събраните впечатления от деня, преди националистите да се отправят обратно към София. Със сигурност след всяко подобно пътуване, човек се завръща по-богат на преживявания, а другарството между съратниците укрепва.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button