Чествания и възпоменания

Възпоменание – 87 години от подвига на Владо Черноземски

На 9 октомври членове и симпатизанти на Български Национален Съюз отдадоха почит на Владо Черноземски и на неговия подвиг. Възпоменанието и тази година се проведе пред паметната му плоча в квартал Каменица на злощастно именувания Велинград.

Когато националистите пристигнаха в градчето бяха приятно изненадани. Освен че плочата беше отрупаната с цветя и венци от други родолюбиви българи, пред нея в този момент се намираха двама възрастни патриоти, които също бяха дошли, за да засвидетелстват почитта си към героя от Марсилия. Тази неочаквана среща остави у младежите чувството на поемане на дълга от предишните поколения и запазването на пламъка на българския героизъм.

Типичният за есента ръмеж изпроводи групата от БНС до мястото за почит. Там тя се разположи около плочата със знамена. Официалната част на събитието откри Цветелин Пенков с реч, чиято опорна точка беше дългът към собствения народ. В своето слово той подчерта, че борбата за възход и просперитет на българската нация не е загубена докато има националисти, които пламенно изпълняват дълга си към Отечеството и поставят неговите потребности над своите – следвайки така примера на безкрайното море от български герои.

С края на речта си Цветелин даде думата на Тодор Щраков. Той наблегна на контраста между младото поколение от времето на Владо Черноземски и съвременната му карикатурен образ. Щраков съпостави тогавашните ценности, светоглед и ежедневие със съвременните и как тази разлика е привидно фатална, но изказа увереност, че докато идеалисти като събралите се по повода активисти съществуват, нито България, нито Западният свят са загубени.

Тодор закри събитието с призив към присъстващите да поднесат своите цветя и венци, след което групата запази минута мълчание. Това сложи край на възпоменанието за 87-мата годишнина от едно от подвига на Владо Черноземски, който е едно от първите покушения в Света, заснети на камера (ако не и първото).

Последва приятелски обяд в едно от близките заведения, а след него националистите поеха по своя път обратно към дома, убедени, че паметта на този велик син на България ще бъде запазена благодарение събития като това, на което присъстваха.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button