Културно-просветна дейност

„Вечер на герои” се състоя в София, въпреки опитите за саботаж от слугите на системата

Вчера в София се състоя мероприятието „Вечер на герои”, което е част от кампанията предшестваща Луковмарш. За съжаление вече дори и едно такова безобидно събрани е трън в очите на управляващите безродници и не може да се проведе безпроблемно. Заради това трябваше в последния момент да променим мястото на провеждане и да крием до последно залата, където ще се проведе мероприятието. За наша радост и този път успяхме да надхитрим служителите на ДАНС, които обикаляха след нас залите, които искахме да наемем и указваха натиск на хората, които ги управляват, за да ни откажат вече наетата зала.

Събранието започна с кратко встъпително слово на председателя на БНС, Звездомир Андронов, в което той разясни причините за промяната на мястото на провеждане и изказа своята увереност, че въпреки тези удари на системата, които и най-вероятно ще се усилят с наближаването на Луковмарш, това по никакъв начин няма да разколебае организаторите и тази година да проведат едно грандиозно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков и с това да демонстрират силата на възраждащия се български национализъм. Той заяви, че тези жалки опити да се спре устрема на младите български родолюбци, доказва още веднъж безсилието на днешните управляващи да се справят с реалните проблеми в нашата държава и същевременно ги мотивира още по-яростно да се борят срещу тях. След него думата взе първия основен лектор за вечерта, председателя на БНС-София, Пламен Димитров. За опорна точка на своята лекция, той беше взел три славни личности от българската история – Христо Ботев, ген. Христо Луков и Илия Минев. В началото на своето слово той обясни, че макар привидно тримата да ги свързва само датата 6-ти януари, на която първите двама са родени, а Илия Минев умира, то всъщност връзката е много по-дълбока. По великолепен начин той успя да разкрие на всички присъстващи невидимата нишка, която свързва тези национални герои от различни епохи. С много цитати от различни книги и брошури, Пламен Димитров нагледно обясни приемствеността между различните поколения български патриоти и показа, как всеки следващ е стъпвал върху идеите, създадени от предишния и ги е доразвивал. В края на лекцията си, той призова сбралите се в залата да не забравят, че те имат дълг към тези три святи личности – да продължат делото им и да се борят за спасението на България.

Вторият основен лектор за вечерта беше проф. Никола Алтънков. Той е познат като може би най-добрия специалист по история на патриотичните движения в България до 1944 година и не за първи път говори пред млади националисти за ген. Луков и легионерското движение. И този път разбира се той не разочарова и изнесе една много интересна лекция, в която основно анализираше две речи, произнесени от ген. Луков на 8 декември 1942 година, пред млади легионери. Чрез тях, проф. Алтънков разкри величието на личността на ген. Христо Луков и сподели, че хора с лидерските качества на Генерала са особено нужни в тези мрачни за Отечеството ни времена. Речта си той завърши си призива към българските националисти, да работят за своето обединение и да вярват в собствените си сили.

След това Пламен Димитров напомни, че такива вечери ще бъдат организирани и в други български градове и отправи апел към присъстващите да се включат дейно в кампанията предшестваха Луковмарш, която е все още в своето начало. Той закри събранието с думите, които избрахме тази година за мото на мероприятието – Лукомарш ще го има, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО!

www.lukovmarsh.info

02

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button