Статии и анализи

Велика Сърбия или България

Карта на БалканитеПовече от няколко десетилетия Българската държава няма своя Национална доктрина, а политиците ни нехаят за бъдещето на нашата Родина. Днес Българският народ има неясна представа за своето бъдеще, неправилна преценка за своите приятели и врагове, а липсата на правилно патриотично възпитание е логично следствие от променената му ценностна система, насочена единствено към задоволяване на първични инстинкти и лично оцеляване.

В тази ситуация вместо да приветстваме продължаващия разпад на СФРЮ и да използваме прецедента „Косово“ като възможност за ревизия на несправедливите Ньойски (1919 г.) и Парижки (1947 г.) мирни договори, за присъединяване на Западните покрайнини към България – много наши сънародници застават на крайно погрешни сърбомански позиции. За нас е особено обезпокоително, че се наблюдават дори и такива, които определят себе си като националисти, но в действителност тяхната позиция в защита на Сърбия не може да бъде определена от нас по друг начин, освен като безкрайно глупава, некомпетентна и в разрез с Българският национален интерес. Поведението на тези хора е ръководено от комплекс за малоценност, лични страхове и е напълно в съзвучие с наложените след Втората световна война стереотипи на нихилизъм, пораженство и изоставане на хилядолетният идеал за могъща Българска държава, завещан ни от нашите велики канове, царе и императори.

Ние като Организация на младите Български националисти, които сме си поставили за цел да възродим Българската държава в нейните реални етнически и географски граници, категорично отказваме да приемем този начин на мислене.

Всичко това наложи ние от БНС да излезем с официална позиция относно разпада на СФРЮ и едностранно обявената от Косово независимост.

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

Български Национален Съюз

във връзка с едностранно обявената независимост от Република Косово

БНС е родолюбива и национално отговорна политическа организация. Ето защо, водени само и единствено от Българския национален интерес, ние признаваме едностранно обявената независимост от страна на република Косово. Това решение ние взехме без да се колебаем, защото:

1. Днешната сръбска държава е изкуствено създадена като следствие от благоволението на Великите сили в ущърб на България и другите съседни на Сърбия страни.

2. Разпадането на СФРЮ, което започна в началото на 90-те години за нас е очаквано и логично, защото съществуването на една държава, чиято външна и вътрешна политика се основават на терора, асимилацията на различните национални малцинства и незачитането на човешките права е неморално и неприемливо за нас.

В днешната сръбска държава все още има Българи и унгарци откъснати от своите сънародници, насилствено присъединени към една чужда за тях държава.

Ние считаме, че следващата правилна стъпка към едно справедливо и окончателно решаване на Балканските проблеми е връщането на Българските западни покрайнини в лоното на майката Родина.

Изхождайки от приятелските и добросъседски взаимоотношения, които през последните години България и Сърбия демонстрират, ние считаме, че необходимостта от оставането на нашите Западни покрайнини в рамките на сръбската държава  – дадени й като буферна зона срещу евентуална агресия от страна на България през 1919 г. – вече отпада.

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X