България

ВАЖНО! Кампания: „Обективност за момчетата от Сандански!”

Въпреки скандалната информация, която беше изнесена около случая с несправедливо обвинените националисти от Сандански, прави силно впечатление тенденциозното отразяване от страна на много медии. Широко се разпространява гледната точка на обвинението, но дума не се казва за изнесените факти от страна на защитата. Подобно представяне на случая оставя погрешно впечатление у мнозина, които не следят събитията внимателно. Това създава предпоставки за формиране на обществено мнение, на база на изключително манипулирана информация. Подобно нещо е недопустимо и трябва да му се противодейства.

Това за което трябва да настояваме е обективно представяне на случая. Позицията на обвинението вече е широко известна. Време е, да се отрази широко и позицията на хората, защитаващи момчетата от тази несправедливост. Как можем да направим това? Във фейсбук групата за подкрепа на националистите от Сандански, вече има над 7000 души. Нека всеки участник, който има възможност, да изпрати следното съобщение на имейлите на повечето по-големи медии:

Заглавие: Обективност за момчетата от Сандански!

Уважаеми журналисти,

Силно сме притеснени от едностранчивото отразяване на случая със задържаните момчета от Сандански, във връзка с взрива пред клуб на „Евророма”. Позицията на обвинението е широко представена в медиите, но многобройните факти, говорещи за тяхната невинност почти никъде не се споменават. Призоваваме ви да подходите обективно към случая и да дадете широка гласност и на другата страна. Фактите, станали известни около този случай са просто скандални! Ето как стоят нещата:

На 29 юни, около 5:50 избухва взрив пред кафене, клуб на „Евророма”. От бомбата, тежко пострадал е Милан Илиев, кандидат за общински съветник на партията. Според версията на Цветелин Кънчев, пострадалият отивал да отвори кафенето и намерил съмнителен пакет на улицата. Хора от квартала, обаче потвърждават, че клубът никога не е отварян толкова рано. Също така, МВР, без да изчака следствието, обявява, че пострадалият нямал нищо общо с взрива. Изключването му като заподозрян, без наличие на информация е недопустимо!

Само няколко часа след взрива, още преди да са проведени следствени действия на мястото, полицията задържа четирима младежи от района на Сандански! Това се Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев. Те са на възраст между 19 и 23 години. Момчетата са с чисто съдебно минало, като до този момент, повечето от тях никога не са имали проблеми със закона. Тоест, те дори не са в графа „обичайни заподозрени”, като хора с криминални прояви. Но всички те са активни националисти с ясно изразени граждански позиции, критикуващи остро властта и корупцията, както на местно, така и на национално ниво.

Момчетата са задържани неправомерно след изтичането на позволените по закон 72 часа. Дълго време на родителите им не се дава никаква информация, а задържаните са разхождани до Благоевград и София. Полицията съобщава, че взетите от тях натривки показват наличие на химични вещества, които влизат в състава на взрива. На искането за повторна експертиза е даден отказ. Това е най-силният коз за задържането им.

Впоследствие става ясно, че въпросните натривки показват основно наличие на микрочастици амониева силитра (селскостопански химически тор) и други вещества, които спокойно могат да попаднат по ръцете на всеки, без дори да подозира това. Следи от амониева силитра има например по градински зеленчуци и подобни частици могат да попаднат по ръцете на всеки, докоснал зеленчука. Такива частици може да са попаднали по ръцете и дрехите на момчетата в ареста или при преместването им. Адвокатите не изключват и версията, резултатите от експертизата да са манипулирани. Според защитниците, тези натривки са само косвени доказателства и не са достатъчни за повдигане на обвинение. Става ясно и, че прокуратурата още от самото начало е имала пристрастно отношение и не е допускала събиране на оневиняващи доказателства, което е нейно задължение по закон!

Мярката за неотклонение на момчетата бе гледана първо в благоевградския съд. На това заседание, съдът отказва да приеме доказателства оневиняващи четиримата и защитата е прекъсната с аргумента, че „времето напредвало” и трябвало да приключват! Момчетата са оставени за постоянно в ареста, въпреки че всички имат алиби! Става ясно и, че са правени опити за оказване на психологически натиск върху близки на задържаните, с цел да се осуети подготвян в тяхна защита протест. Присъствали на заседанието изказват съмнения, че върху момчетата е упражнен тормоз, съдейки по вида им. Николай Йовев дори накуцва, въпреки, че при задържането му е бил в отлично здраве!

На 9-и юли става известна още по-скандална информация. Оказва се, че на 2-и юли, три дена след задържането на четиримата, в Сандански е намерена втора бомба от същия тип, преди тя да експлодира! Информацията за това обаче е потулена!

Обжалването на мярката за неотклонение на момчетата се гледа от софийски апелативен съд на 10-и юли. Този път е взето решение, заседанието да се проведе на закрити врати, без за това да има каквито и да е био основания, като например СРС-та по делото. Очевидно се цели ограничаване на скандалната информация около случая. След продължително заседание, мярката за неотклонение на момчетата е потвърдена! Нещо повече, става ясно и че прокуратурата ще се опита да им припише и други неразкрити взривове в Сандански! Невинноста на момчетата е повече от очевидна, но не само, че не са освободени, а дори ще се опитат да им повдигнат и обвинение за други, чужди престъпления.

В същото време стават известни и други факти около силно повишената криминогенна обстановка в района на Сандански. На 3-и юли, в разложкото село Баня, са застреляни с автоматично оръжие Васил Донев и охранителят му. Двама други, придружавали ги, са тежко ранени. Въпросното лице е с богато криминално минало, задържан за ДДС измами и свързан с организираната престъпност. Сочен е за близък на Гипса, един от т.нар. „кокаинови крале”, задържан в Италия.

Явно е, че в района има сблъсък на криминални интереси. Силно вероятно е тези два случая да са свързани. Полицията, обаче отказва да допусне подобна хипотеза. Явно някой в държавата няма интерес да се провежда подобно разследване, защото не се знае кой с какви протекции се ползва и какво е възможно да излезе на яве. За пореден път в България, невинни хора са задържани и влачени по съдилища, докато явни престъпници и бандити се разхождат безнаказано на свобода!

За нас няма съмнение – случаят е използван, както за саморазправа с политически неудобните активисти, така и за прикриване на вражда между бандитски групировки. Ние сме твърдо решени да не допуснем невинни момчета, да станат изкупителна жертва за чужди престъпления и животът им да бъде унищожен. Ще хвърлим всички сили, за да ги освободим!

Във фейсбук вече има група „Националистите от Сандански са невинни – освободете ги!“ , която до момента е събрала над 7 000 души, като тенденцията е да нараства още. Това е един от основните канали, разпространяващ информация за случая. Зад задържаните са и всички националисти в България, независимо от организация, партия или група към която принадлежът. Тази крещяща несправедливост е причина всякакви дрязги да бъдат загърбени в случая. Подкрепата за тях нараства непрекъснато в национален мащаб.

Призоваваме всички журналисти, както да спазят етиката на собствената си професия, така и да се обърнат към съвестта си. Бъдете обективни и дайте гласност на тази информация!

Изпратете това на следните мейли:

БТВ  –  news@btv.bg

НоваТВ  –  kalendar@ntv.bg

БНТ  –  news@bnt.bg , gledam@bnt.bg

ТВ7  –  news@tv7.bgsignali@tv7.bg

ББТ  –  novini@bbt.tv

ТВ+  –  news@tvplus.bg

Канал 3  – office@kanal3.bg

ТВ Европа   –   office@tvevropa.com

Дарик   –  ekip@darik.net

24 часа  –  24krimi@24chasa.bg , 24inter@24chasa.bg , 24politika@24chasa.bg

Труд  –   reporteri@trud.bg 

Новинар   –  novinar@novinar.bg , apostolova@novinar.bg

Dnes.bg   –  info@dnes.bg   

Стандарт  –  agency@standartnews.com

Актуално  –  editors@webground.bg

Livenews  –  office@livemedia.bg

БиНюз   –  news@bnews.bg

Frognews –  ostefanov@frognews.bg

БГНЕС  –   bgnes@bgnes.com

БТА   –   kn@bta.bg

Фокус   –  focus@focus-news.net

BNN /българска новинарска мрежа/  –  comment@bgnewsnet.com

Информационна агенция  БЛИЦ  –   info@blitz.bg   news@blitz.bg

Агенция „КРОСС“  –  office@cross-bg.net

Ще ви отнеме не повече от 15-20 мин., а реално може да помогнете много на момчетата. Ако се сетите за друга информационна агенция, изпратете и на нея.

Ако достатъчен брой хора се включат в кампанията, тя ще е ефективна. Това също ще покаже, кои медии, до колко са зависими. Нека да окажем обществен натиск! Един от начините този фарс, срещу нашите съратници, да бъде прекратен е като стане широко известна неговата абсурдност!

Помагайте, разпространявайте информацията и изпращайте съобщения до медиите!

Свобода за невинните!

Подобни статии

Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
X