Статии и анализи

Б. Расате пред в-к „БАНКЕРЪ“: „Става въпрос за разминаване в чисто човешки план“Б. Расате пред в-к „БАНКЕРЪ“: „Става въпрос за разминаване в чисто човешки план“

Боян Расате, ръководител на БНС (Български национален съюз)

Става въпрос за разминаване в чисто човешки план

Не влязохме в парламента като коалиционни партньори на «Атака», защото сме убедени, че политическата система у нас е тотално корумпирана и не желаем да ставаме част от нея. Предоверихме се на Волен Сидеров, че може да представлява нашите идеи в Народното събрание. Към момента на неговото избиране в никакъв случай не сме съжалявали. Постъпвали сме винаги коректно, но за жалост не винаги към нас се е постъпвало така.

Националният сбор край Казанлък, който свикахме преди две седмици, е вторият, който организираме. Този път поканихме и представители на други национално-патриотични сдружения, включително и на «Атака». Искахме да чуем какво мислят хората, още повече самите те ни търсеха, за да споделят огорчението си от това, което става в «Атака» след изборите. Те споделиха своята болка, че много активисти са започнали да се отдръпват, виждайки, че се тръгва по пътя на останалите парламентарно представени партии и се повтаря най-лошото, което бе характерно за тях през последните 15 г.

Изкристализира идеята за сформирането на ново национално движение и дори за превръщането на БНС в партия, с което не се съгласихме. В крайна сметка решихме, че БНС ще остане непартийна организация, която се ангажира с координацията и изграждането на национално движение, което да изразява идеите не само на националистите, но и на колкото е възможно по-голяма част от обществото ни. Зад нас застават предимно представителите на средния и дребния бизнес, които ще бъдат най-силно засегнати от промените в България след влизането в ЕС. Искаме хората да почувстват, че зад тях стои организирана сила, на която могат да се опрат в тежките години, които предстоят. Целта ни е да създадем едно национално движение на идеална, а не на партийна основа, което да бъде защитник на икономическите интереси на средния и дребен бизнес. Защото не може да влизаме в Европа с цената на унищожението на родните производители и масовото разорение на българските фирми. Нахлуването на едрия европейски капитал ще ни превърне в прислуга.

Не мисля, че една политическа организация трябва да бъде непременно в парламента, за да въздейства върху политиката. Смятам, че това трябва да го правят както непартийните сдружения и непредставените в парламента партии, така и всеки гражданин на това общество.

В никакъв случай не сме противници на «Атака». Просто нямаме диалог с така нареченото й ръководство. Смятам, че организационно и идейно «Атака» не би могла да бъде творение само на един човек, както се опитва да внушава Волен Сидеров. Но не ми се иска да коментирам тези неща. «Атака» е затворена страница за нас. Нещата не опират до идейни различия, а до разминаване в чисто човешки план. Става дума за загуба на доверие, породено от липсата на откритост. Според мен, всичко започна след изборите, когато доста хора с нечисти помисли решиха да припечелят от влизането на «Атака» в парламента. Спомням си думите на Волен на учредителното събрание на «Атака»: «Не искам да ми вярвате, а да ме проверявате». Жалко е, че този принцип бе толкова бързо забравен и сега чуваме за скандални разминавания между него и Петър Берон например, във връзка с отчетността на изразходваните финансови средства. Това са неща, които не приемаме. Нас обаче не ни интересува как си разпределят парите в «Атака», но не можем да бъдем безразлични, ако в резултат на разприте за пари пострада авторитетът на национализма. Що се отнася до нас, разчитаме предимно на членския внос и на отделни дарения от хора със собствен бизнес. Надяваме се обаче да разширяваме своето влияние, благодарение на спечелената вече популярност и най-вече на неопетненото си име.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X