Културно-просветна дейност

Български Национален Съюз подкерпя инициативата за възстановяване на паметника на 1-ви и 6-ти Пехотни полкове

Български Национален Съюз се присъединява към инициативата на група граждани от София и страната за възстановяването на Мемориалът на загиналите в балканските и Първата световна войни бойци от Първи и Шести пехотен полк на „Желязната първа софийска дивизия”. В края на 70-те години мемориалният комплекс, гордост на града, е демонтиран от комунистическата власт, заради строжеа на НДК. Вместо по-късно той отново да бъде възстановен, на нагово място се появява абстрактната безвкусица, “паметник” наречен “1300 години България”. Безумно грозната конструкция се оказва и некачествена като изпълнение, като резултата е днешното плачевно състояние на почти разпадналият се обект.

Междувременно, Столична община започна конкурс за реновиране на съоръжението “1300 години България”, като предложените варианти отново са някакви абстрактни безобразия. Това накара много будни граждани да използват случая и да подемат отново инициативата за възстановяване на паметника на 1-ви и 6-ти Пехотни полкове, като алтернатива на намеренията на общината. Нашата организация напълно подкрепя това искане и заявява готовност да помогне в цялостната кампания. Срамно е, че вече няколко десетилетия не се намери управленска воля да бъде възстановен мемориалът на тези славни герои, пролели кръвта си за Отечеството и народа ни. Крайно време е тази несправедливост да бъде поправена.

Повече за кампанията може да научите във Фейсбук групата “За възстановяване на паметника на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове”.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button