Чествания и възпоменания

Българи от Македония издигнаха паметник на последния водач на ВМРО

Издигнаха паметник на Иван Михайлов във Велес

Представители на Български Национален Съюз от София и Пазарджик посетиха град Велес, Вардарска Македония по случай откриването на паметник на последния лидер на историческата ВМРО – Иван Михайлов. В ранното утро на 28-ми февруари групата ни замина от София и без проблеми достигна до китното градче край Вардар близо 2 часа преди началото на церемонията. Преминаването през границата беше спокойно, като изключим задължителния “проблем в системата”, заради който чакахме повече от останалите, които бяха решили да прекосят граничния пункт край Гюешево. Все пак обаче си личеше, че македонските власти не възнамеряват да създават по-големи пречки пред решилите да посетят историческото събитие.

При къщата на Драги Каров, където то трябваше да се проведе беше спокойно и няколко човека довършваха последните приготовления.

Бюстът на Ванчо Михайлов вече беше поставен на нужния за целта постамент, който за разлика от предишния път не беше масивен от камък, а временен от метал. Всичко това беше направено с цел да не могат властите да обвинят Драги Каров, че извършва незаконен строеж. След церемонията той ще бъде преместен от постамента на терасата на къщата му, където се намира в момента паметника на Тодор Александров.

За разлика от 2008-ма, когато отново бяхме във Велес за откриването на паметника на Тодор Александров, този път всичко беше много по-спокойно и дори полицията липсваше. Групата ни използва времето до началото на церемонията, за да се разходи из централната част на стария Български град Велес и така неусетно настана време за самото събитие.

В 11 часа около къщата вече се бяха събрали около 200 Българи, много журналисти и разбира се шепа сърбомани с и без полицейски пагон, които гледаха глупаво от другия край на улицата.

Пръв думата взе журналиста от Скопие – Виктор Канзуров, който направи на пух и прах твърденията на различни македонистки историци и политици, които по стар сърбомански маниер отправяха абсурдни обвинения по адрес на Иван Михайлов в дните преди проявата. Най-важният акцент от речта на Канзуров беше, че е крайно време да се спре с използването на македонската кауза за лични облаги, с което ясно беше визиран Красимир Каракачанов и ВМРО-БНД. Друго важно нещо е да се спре с популизма по отношение на Македония, нейните граждани и власти, който от години лица като Каракачанов и Божидар Димитров разпалват. Специално по отношение на “министъра без портфейл” Канзуров каза, че подобни “фурнаджийски лопати” нямат място, в което и да е министерство, защото отдавна са доказали, че работят за всичко друго, но не и за Българските интереси. Журналистът сподели още, че се надява да е дошло времето за реални проекти между Българи от двете страни на границата, които да премахнат и последната невидима граница между братята в двете държави. По време на откриването Драги Каров, Виктор Канзуров и представителите македонското сдружение в София „Преображение” се разграничиха от ВМРО на Красимир Каракачанов и от министъра без портфейл Божидар Димитров. От страна на македонските българи беше заявено, че Каракачанов и Димитров не помагат, а пречат на отношенията между България и Македония.

Думата след това взе Петар Колев, Български студент от Щип, който води предаването “Облаче ле бяло” по телевизия СКАТ. Той също говори за разбирателството между Българите от Република България и Република Македония, както и благодари за смелостта на Драги Каров да издигне нов паметник в двора си, въпреки репресиите и тормоза след издигането на паметник на Тодор Александров през 2008-ма година.

Последен думата взе доц. Тошев, внук на бележития революционер Пере Тошев и председател на “Съюза на македонските организации”, който отправи прочувствено слово към събралите се млади и стари последователи на делото на Ванчо Михайлов. Церемонията беше закрита с последни думи на Виктор Канзуров, който по забавен начин показа колко смехотворни са опитите на македонските политици да избягат от истината за Българския произход на населението във Вардарска Македония.

След официалното откриване се състоя и кръгла маса за живота и делото на Иван Михайлов, а нашата група пое по обратния път към София, след като успяхме да установим нови контакти и да закрепим стари връзки с хора, които не са се отказали от борбата за Българщината в Македония!

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X