България

Българи от Босилеград на протест пред сръбското посолство в София

Наши сънародници от Босилеград и района, които вече над един век живеят извън пределите на Родината заради безумието на ньойския диктат, ще протестират тази седмица пред сръбското посолство в София. Българите в Западните покрайнини са подложени на жесток терор и културна асимилация от сръбските окупатори от 100 години. Но конкретния повод за протеста е конфискуването на две паметни плочи, напомнящи за избитите 38 мирни българи от сръбска чета в периода 15-17 май 1917 г. Протеста ще се проведе на 31 май от 15 часа пред сградата на посолството на ул. “Велико Търново” 3.

Български Национален Съюз призовава всички свои членове и симпатизанти, както и всички доблестни български националисти, да се включат в протест и по този начин да подкрепят нашите изстрадали сънародници зад изкуствената граница. Ако на нас, тук, в днешна България ни е трудно да съхраняваме българското и да се борим за българските интереси, представете си какво им е на тези българи, които вече един век живеят под властта на Белград. А разлика в политика спрямо българското малцинство почти няма, все едно дали говорим за Царството на Сърби, Хървати и Словенци под управлението на крал Александър, за Титова Югославия или днешна демократична Сърбия. За съжаление българите там не получават никакво съдействие и от официалните власти в България. Напротив, с бездействието си и целенасоченото игнориране на проблемите там, те още повече стимулират сръбските безчинства в този район. Затова най-малкото, с което може да помогнем тези хора е, като им демонстрираме нашата солидарност за тяхната борба.

А какъв е конкретния повод за протеста? В разгара на Първата световна война, българската войска храбро воюва на северния и южния фронт. Сръбската армия отдавна е капитулирала и части от нея позорно са избягали в Гърция. С помощта на Атантата във владените от сърбите територии се организират партизански чети от сърби, чиято цел е да тероризира цивилното българско население и по този начин да подкопае морала на българите за воденето на войната. Като част от тези подмолни действия, сръбска чета ръководена от войводата Коста Печанац напада Босилеград и селата в района в периода 15-17 май 1917 и избива 38 жени, деца и старци. Много са ранени, а в допълнение са опожарени голям брой къщи и сръбските четници задигат със себе си всичко, което могат да носят.

За да почетат тези невинни жертви на сръбския варваризъм, будни българи от Босилеград решават през 2017 г. да поставят паметни плоча с имената на жертвите на това жестоко клане. Самоличността на убитите е надлежно документирана още тогава, така че в никакъв случай не може да се говори за историческа манипулация или изкривяване на историческата истина, каквито случаи има от сръбска страна. Тъй като не срещат никаква подкрепа от местната власт, макар кмета да е етнически българин, но с еничарски манталитет, те изработват плочата със собствени средства и сами я поставят на паметника на Васил Левски в града. Още на следващия ден тя изчезва. Според очевидци е отнесена от местни полицаи в полицейското управление. От там обаче не дават никаква информация, което означава, че на практика е открадната от официалните власти. Тази година нашите сънародници се опитаха да поставят втора плоча, която беше изработена в България, но тя е конфискувана още при опита да бъде внесена в Сърбия на ГКПП Рибарци, макар да е имала всички нужни документи. И до ден днешен не е освободена и предадена на българите от района.

В отговор на това се организира и протест на 31 май. Чест прави на българското население по тези земи, че не се пречупва пред натиска на агресивния сръбски шовинизъм и продължа да се бори за елементарни човешки права. Такива случаи на непреклонност и воля за борба са все по-рядко срещани и в днешна България, затова те още повече заслужават нашата подкрепа.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button