Анализи

БХК – проводник и закрилник на ислямския тероризъм в България

Работи ли Български хелзински комитет в полза на ислямски терористични организации, за които се установи, че са създали мрежа в страната ни? Съдейки по фактите – отговорът е ДА. Нека да видим, точно как БХК съдейства на радикалните ислямисти, свързани с организации като “Ислямска държава”. Да започнем с най-пресните новини.

Тези дни от Пазарджик долетя поредната крайно притеснителна информация – ислямизирани циганета от града са разиграли сценка в която имитират обезглавяване на свой връстник в местна джамия. Цялата символика е на “Ислямска държава”, а репетицията за екзекуция е заснета и качена в интернет. За това съобщиха от родолюбивата организация на българите мюсюлмани – “Дружба Родина”, като сезираха и ДАНС по случая. Това обаче далеч не е първият изблик на симпатии на местното мургаво население към джихадистите главорези. В края на септември друго видео от циганската махала в Пазарджик предизвика скандал. В него група брадати цигани ислямисти с тениски на терористичната организация “Ислямска държава” скандираха лозунги на арабски. Главен организатор на проявата бе не друг, а скандално известния Ахмед Муса – единственият ефективно осъден за проповядване на радикален ислям у нас. Муса е и участник в клипа с обезглавяването. И именно тук лъсва тясната връзка между БХК и ислямистите, проповядващи рязане на гяурски глави.

През 2010 година, ДАНС проведе специализирана акция по задържане на редица лица в цялата страна, заподозрени в проповядване на радикален ислям. Още тогава, от БХК нададоха вой срещу операцията. Когато през 2012 година започна делото срещу 13 имами, обвинени в членуване в незаконна организация, антидържавна дейност и проповядване на религиозна омраза, най-върлият защитник на ислямистите бе лицето Красимир Кънев – председател на Хелзинския комитет. В статията “Каква е истината за процеса в Пазарджик?”, публикувана на 19.09.2012 г. на страницата на Дойче Веле за България, Кънев яростно брани подсъдимите и остро атакува българските институции, твърдейки, че делото е “съшито с бели конци”. Интересно е, че тезата му е изцяло поддържана от автора на статията, някой си Н. Цеков и разбира се, от редактора – Даря Попова-Витцел. Те стигат по-далеч, иронично питайки “Процес или кръстоносен поход?” е делото. След подобни пристрастия, би следвало въпросните две лица да представляват оперативен интерес за българските служби. Но да се върнем на БХК. Друг върл защитник на подсъдимите имами в публичното пространство е Юлиана Методиева от Хелзинския комитет. Също така, в годишния си доклад за 2012 г., от БХК заявяват, че наказателното дело срещу имамите е един от примерите за нарушената религиозна свобода на мюсюлманите в България. В документа, Красимир Кънев заявява, че това е “пик на преследванията и дискриминацията над мюсюлмани в страната”.

Ислямистът Ахмед Муса Ахмед, за когото Кънев твърди, че едва ли не е чист като сълзица, е сочен от свидетели за автор на изказванията: “Християните трябва да бъдат избити”, “жените и децата им да останат за нас”, “поклон пред тези, които режат глави и залагат бомби”, “държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч”. Журналистическо разследване на TV7 показа, че фейсбук профила на осъдения за проповядване на радикален ислям, Муса е пълен със снимки на Осама бин Ладен и знамена на “Ислямска държава”, както и с ясни призиви за джихад. Но закрилата над Ахмед Муса и съидейниците му, далеч не е единственият пример за това, как БХК работи в полза на ислямския тероризъм.

Редица експерти по сигурността, сред които Алекс Алексиев, полк. Иван Бояджиев, бившия секретар на МВР Николай Радулов, ген. Валентин Петров и др., предупредиха, че с потока от нелегални имигранти нахлуват и членове на ислямистки терористични групировки. Тази оценка бе потвърдена и от Асоциацията на разузнавачите от запаса. В последствие, дори авторитетни европейски издания като “Билд ам зонтаг”, позовавайки се на данни на разузнавателни служби на няколко натовски държави, предупредиха за тази заплаха. Като потвърждение на казаното, само през май, от ДАНС установиха съпричасност на осем “бежанци” към терористични организации, като последва тяхното екстрадиране. Три са основните препоръки на повечето експерти за предотвратяване на проникването на терористи – изграждане на ефективни защитни съоръжения по границата, изгарждане на лагери от затворен тип, в които нелегално проникналите да изчакват решение за получаване на статут или съответно – екстрадация и достатъчно дълъг период за подробно проучване на кандидат бежанците. Съвсем естествено е, ако някой е терорист или ако някой подкрепя тероризма, да се опита да направи всичко по силите си, да премахне тези три линии на отбрана. И каква мислите, че е позицията на БХК? Както вече се досещате – яростна съпротива срещу въвеждането на подобни мерки!

Хелзинският комитет подема една истинска война, с всички възможни средства, срещу изграждането на оградни съоръжения и лагери от закрит тип. Под абсурдния претекст, че подобни средства за защита на сигурността на българските граждани са нехуманни, от организацията се опитват да симулират обществено недоволство и да предизвикат медиен натиск върху институциите, за да попречат на въвеждането на тези мерки. Това не се получава и БХК започва да търси всевъзможни правни хватки, за да саботира работата на институциите. Комитетчиците на Кънев задвижват и всевъзможни връзки в чужбина, в опит да предизвикат външен натиск над българската държава. БХК остро критикува и промените в Закона за бежанците, категорично възразявайки срещу създаване на режим за задържане, позволяващ ефективно установяване на самоличността на тези хора. Как Кънев и компания атакуват всяка една от трите предложени мерки – изгарждане на ограда, лагери от затворен тип и подробна проверка на самоличността на нелегалните, може да се прочете в статията “МВР нарушава правата на бежанците, смятат от БХК”, от 27.10.2013 г. Там виждаме дори опит за саботаж на работата на службите по установяване на самоличността на кандидат бежанците.

Ако всичко предложено от БХК бъде прието, то ще имаме едно положение, при което хора с неустановен произход преминават свободно границата, институциите приемат тяхната версия за самоличността им и тези хора абсолютно безконтролно се разхождат където искат из страната ни. Райски условия за развитие на терористична дейност! Интересното е, че БХК продължават да натискат срещу тези мерки, дори след като бе потвърдено проникването на хора свързани с ислямски терористични организации. Но дори с всичко изброено до тук не се изчерпва систематичната и постоянна работа на Хелзинския комитет по тази линия.

В момента единствената преграда срещу бежанския поток към страната ни са служителите на МВР по границата, които са поставени в тежки битови условия и работят под постоянен стрес. Към това се добавя и добре организираната кампания за психически тормоз срещу тях, инициирана от БХК. Хелзинския комитет нееднократно хвърли в общественото пространство недоказани обвинения срещу служители на МВР, твърдейки че те упражняват насилие над незаконно преминалите границата. Дори се отправи като обвинение това, че полицаи не позволявали на нелегални имигранти да навлязат на територията на България през турска територия! Според БХК служителите са виновни, не в друго, а буквално в това, че пазят границата! Подобен постоянен тормоз от страна на Хелзинския комитет, придружен със сигнали до всевъзможни чуждестранни институции, съвсем естествено силно затруднява работата по опазване на границата.

Агентите на БХК работят и пряко с незаконно проникналите на българска земя, като им дават правни консултации и ги насочват, как да използват всички пропуски в правната ни система за да получат максимално бързо статут на бежанци. Но най-показателно за открито подривната дейност на БХК, е факта, че достъпа на организацията до бежанските центрове бе забранен. Причината – подозрения, че от Хелзинския комитет са организирали бунтове на нелегалните имигранти. Ето какво каза по този повод о.р. полк. Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците:

“Репликите, които си разменихме с шефа на Българския хелзинкски комитет (БХК) бяха на основата, че ние имаме писмени показания на много бежанци до нас за това, че БХК чрез свои представители е организирал бунтове в нашите центрове, стачки и т.н. Като се обърнах към тях да ги попитам защо го правят, те ми отговориха, че аз трябва най-добре да зная, че бежанците лъжат.”

От Хелзинския комитет яростно атакуват всяка от службите, които трябва да осигуряват националната ни сигурност. След акцията на ДАНС срещу имамите салафити, агенцията се превърна в обект на редовни атаки от старана на комитетчиците. Последната, най-сериозна акция на БХК срещу ДАНС бе през февруари, като формален повод бе отказа на службата да предостави на Кънев и компания достъп до секретна информация, относно използването на СРС-та през 2013 година. По интересният въпрос е, за какво им е подобна информация на Къневци?

БХК обаче далеч не се занимава само с държавните институции. Обект на агресия от страна на комитета са отделни граждани и организации, обявяващи се за мерки срещу опасността от развитие на ислямски тероризъм и безконтролното допускане на нелегални имигранти в страната. Всяка публична проява в тази насока се следи внимателно от агентурната мрежа на БХК и срещу по-изявените участници се подават доноси. Хелзинския комитет се обръща към същите онези служби, които иначе редовно напада, като иска от тях да преследват хора с активна гражданска позиция, по измислени обвинения в насаждане на расова и религиозна омраза. Особено ярък пример за това са действията на БХК след протеста от ноември 2013 г. в подкрепа на 20-годишната Виктория Христова, зверски клана от нелегален имигрант от Алжир. Веднага след събитието от Хелзинския комитет подадоха сигнали срещу редица граждани взели участие. Наскоро прокуратурата прекратила разследването срещу един от участниците – евродепутата Ангел Джамбазки, след като е прецени, че деянието не представлява престъпление. Но заради БХК се харчат държавни средства, за да бъдат проверени още десетки активисти, срещу които са подадени доноси от комитета.

Във всичко посочено до тук виждаме, как от БХК прокарват систематично и целенасочено серия от мерки, които де факто благоприятстват и съдействат за развитието на ислямския тероризъм в България. Тази организация представлява не само заплаха за националната сигурност на България, но и на целия Европейски съюз. Вече бе установено, че ислямистки терористични групировки развиват активна дейност у нас, разбра се и че български граждани се сражават на страната на джихадистите от “Ислямска държава” и други сродни организации (дори има убити). Тоест – заплахата е повече от реална.

От тук на сетне, следва да започне мащабно разследване срещу БХК, за да се установи има ли организацията връзка с терористични групировки, получава ли финансиране от такива, и защо чрез действията си, на практика работи в тяхна полза. Дори само тези общодостъпни материали от медиите, които цитирахме, са напълно достатъчни утре от ДАНС да нахлуят в офисите на БХК и да започнат обиски и арести. Поне така биха действали американските им колеги. В разследването срещу БХК следва да се включат и европейски служби, тъй като заплахата е за целия ЕС.

Вече е крайно належащо институциите да предприемат реални мерки срещу Кънев и компания, защото нещата са стигнали твърде далеч. Ако утре джихадисти започнат да режат глави в България и да взривяват бомби, огромна част от вината за това ще е конкретно на БХК и Красимир Кънев.

Пламен Димитров

Подобни статии

Коментара

  1. ,,След подобни пристрастия, би следвало въпросните две лица да представляват оперативен интерес за българските служби.,,!ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ!НОВ ЗАКОН И ТЕЗИ ,КОИТО ПОДДЪРЖАТ ГЛАВОРЕЗИ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗАЕДНО С ТЯХ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА И С НАЙ-СТРОГИ НАКАЗАНИЯ И ЗАБРАНА ДОЖИВОТ ДА СЪЗДАВАТ КАКВИТО И ДА Е ОРГАНИЗАЦИИ!ОТ ПАРАЗИТИ И НЕЧИСТОПЛЪТНИ ,БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА !!ТОВА Е ПЪТЯТ !УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЪРЗО!……УСЕЩАТЕ ЛИ БЪЛГАРИ…КАК БХК…ЗАГЛЪХВАТ..,НЯКОЙ ЧУВА ЛИ НЕЩО…?!НЯМА И ДА ЧУЕМ ,АКО СЕ СЪЗДАДЕ ТАКЪВ ЗАКОН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button