Статии и анализи

БОТЕВГРАД ИЛИ КЕРБАЛА?

Къде са реалните заплахи срещу българската национална сигурност?

Терористичните атаки срещу Българския военен контингент в Кербала на 27 декември 2003г. напълно логично предизвикаха възмущението на Българската общественост и на международната общност. Същевременно тези атентати отново поставиха въпроса за това кои са реалните заплахи срещу Българската национална сигурност. Дали това са заплахите, формулирани от държавния департамент на САЩ или заплахите, с които множество Българи в различни райони на България се сблъскват ежедневно? Неслучайно веднага след атентатите се надигнаха гласове, че войната в Ирак не е войната на България, че Българските войници в Кербала са загинали за една чужда кауза.

В годините на т.нар. преход българската политика за национална сигурност страдаше от множество сериозни недостатъци. Един от тях е, че институциите, които имат за задача да бранят националната сигурност на страната ни си затваряха очите пред множеството прояви на нарушаване правата на етническите Българи в България и различни форми на терор от страна на не-български етнически групи и организации. Това безхаберие напълно логично доведе до създаването на една неправителствена правозащитна структура – Комисия за защита правата на Българите в България.

Създадената през октомври 2003г. Комисия е единствената правозащитна организация в България, която защитава правата на етническите Българи. Тя събира информация за нарушаване правата на Българите, особено в райони, селища и махали, където Българите са малцинство. Комисията сигнализира чрез жалби и протестни декларации държавните институции и чуждите дипломатически представителства за случаи на нарушаване правата на Българите в България. Комисията осигурява юридическа консултация на онези Българи, които желаят да заведат съдебни дела срещу държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

През месеците непосредствено преди терористичните актове срещу Българския контенгент в Кербала, Комисията за защита правата на Българите в България получи редица сигнали от неголям Български град, разположен само на 60 км. от София. Става въпрос за Ботевград – едно от средищата на Българското национално-освободително движение през епохата на Българското възраждане.

Сигналите дойдоха от етнически смесения квартал “Севера” в Ботевград, в който живеят приблизително еднакъв брой Българи и цигани. Оказа се, че след 1989г. сред няколко-хилядната циганска общност в кв.Севера взимат връх няколко цигански криминално-терористични клана, които постепенно налагат своите екстремистки възгледи сред голяма част от циганското население. Пряка роля за проникването на тези екстремистки и откровено расистки тенденции сред циганското население на кв.Севера имат политическите партии в града. За да си осигурят електоралната подкрепа на циганите, партиите в Ботевград толерират циганската политика на геноцид и расова дискриминация спрямо Българското население.

Има ли тероризъм в България?

При своята анкета Комисията за защита правата на Българите в България установи, че в годините на прехода циганската престъпност в кв.Севера в Ботевград достига ужасяващи размери. Циганската престъпност е насочена изключително срещу Българското население и представлява изключително тежка форма на нарушаване човешките права на Българите. По своите мащаби тя граничи с политика на геноцид спрямо Българското население. Българите в квартала живеят като в затвор и са подложени на постоянно физическо насилие, заплахи и грабежи от страна на расистки настроени цигански банди. Тези банди се ръководят от криминални цигански босове като “Германеца”, “Мусата”, “Рабиша” и др. В резултат на постоянния цигански терор Българите в кв.Севера живеят в постоянен страх, продават жилищата си и се изселват в други квартали на града. В случая имаме класически случай на политика на геноцид и етническо прочистване, които обаче не срещат никакво противодействие от страна на официалните държавни органи.

Десетките жалби, подписки и протестни писма на Българите до община Ботевград, до кмета на Ботевград, до прокуратурата и до РПУ-Ботевград са останали без абсолютно никакъв резултат. Нещо повече, има редица данни, че циганските криминално-екстремистки банди в кв.Севера са покровителствани от висш полицейски ръководител в РПУ-Ботевград, който, от своя страна е бил покровителстван от доскорошния Директор на Национална Служба “Полиция” о.з. ген. Васил Василев. Освен това общинският съветник в Ботевград с инициали М.П., който е от цигански произход открито е заплашвал с физическа разправа и изслеване от квартала Българи, които са се опитвали да протестират срещу циганския терор. При тези реалности Българите, които анкетирахме в кв.Севера, Ботевград задават въпроса: “Защо да плащаме данъци на държава, която не само не ни защитава от циганските криминално-терористични банди, но дори ги толерира?”.

Българската съпротива

Пълната незаинтересованост на държавните институции спрямо нарушенията на правата на Българите в България и конкретно в кв.Севера в Ботевград може да има изключително негативни последици. Българите в кв.Севера в Ботевград, както и Българите с подобни проблеми по други места в България до голяма степен са изгубили надежда в легалните форми на защита на своите права. Това създава реални предпоставки за тяхното радикализиране.

Част от по-младите Българи в квартала, които напълно са изгубили надежда в каквито и да е законови средства на съпротива, заплашват, че ще сформират доброволчески отряди за защита на Българското население. И, че ще вземат закона в свои ръце. Твърдят, че вече са установили тесни контакти с Българи от някои ботевградски села, които е възможно да бъдат използвани като планински бази на “новите хайдути”. Те не крият, че възнамеряват да извършват акции на отмъщение срещу цигански расисти, прочули се със зверствата си над Българите в района. Със сигурност може да се каже, че ако в Балкана край Ботевград пукне първата пушка на новите хайдути, то България вече няма да бъде същата. И това трябва да е пределно ясно за т.нар. политически елит, който живее в някакъв паралелен свят на коктейли, конференции и интеграция в НАТО и ЕС. Моделът “Соломон-Доган”, при който етническите Българи нямат никакви права в България очевидно се превръща в заплаха за Българската национална сигурност.

По старите ботевградчани припомнят съдбата на съществувалото до края на османската власт черкезко село, което се е намирало в близост до Ботевград в местността Медвен по пътя към с.Литаково. По време на османското владичество черкезите от това село са извършвали постоянни грабежи и насилия срещу Българите в района. По време на Руско-турската освободителна война през 1877г. български доброволчески отряд от Ботевград и околните села заличава черкезкото село от лицето на земята и дори до днес не е известно къде са заровени наказаните черкези. По-късно един от ръководителите на българския доброволчески отряд става кмет на освободения Ботевград. Нима държавната власт трябва да чака такива трагични събития да се случат, за да направи нещо в защита правата на Българите в България?

Атентатът срещу Българските войници в иракския град Кербала безспорно е ужасяваща проява на международния тероризъм. Но ние не можем да си затваряме очите пред проявите на нашия вътрешен, домашен тероризъм, който непосредствено застрашава съществуването на Българската държава. В този смисъл един от анкетираните българи в кв.Севера изказа недоумение от един абсурден на пръв поглед факт. Как е възможно българските политици да изпращат мироопазващи контингенти в далечни страни като Афганистан и Ирак, при положение, че кв. Севера, Ботевград и други подобни места в България са истински “театри на военните действия”?

Николай Зелински

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X