Протести и акции

БНС – Севлиево се бори да се възстанови паметника на Йонко Карагьозов

Местната структура на Български Национален Съюз в град Севлиево води упорита борба за възстановяването на паметника на революционера Йонко Карагьозов.

Йонко Карагьозов е роден на 10 февруари 1851 г. в град Севлиево. Будното му национално съзнание го кара да се включи в национално-освободителното движение. Така става член на Севлиевския частен революционен комитет на ВРО (основан от смият Левски през 1871 г.). Взема дейно участие в подготовката на Априлско въстание (1876) в Първи търновски революционен окръг. За да подпомогне материално комитета залага цялата си стока и парите. По време на въстанието ръководи голяма чета от 250 души, с която участва в сражение с турските войски в Дебневския проход. След разгрома на въстанието е заловен, откаран е в Търново и е осъден на смърт от турските поробители. Обесен е в родния му град заедно със Стефан Пешев на 25 юни 1876 г.

След освобождението в Севлиево са издигнати паметници на двамата видни революционери, но преди няколко години паметника на Карагьозов е откраднат. До ден днешен, никоя институция не предприема мерки за възстановяването му. Това кара нашите активисти от Севлиево да предприемат мерки. “Ние като националисти смятаме, че не е нормално да се осигуряват стотици хиляди левове по различни програми за провеждането на “Фестивал на тиквата” и превръщането на Севлиево в “Световна столица на тиквата”, а да няма средства и време никой от общината да възстанови паметника на Йонко Карагьозов.”, казват младежите от БНС – Севлиево. И допълват: “Ние искаме да се гордеем с историята на града, с нашите предци, които живяха и умряха за България и да им отдадем заслужената почит, която те заслужават. Има слава, която трябва да помним! Има чест, която задължава!”.

Инициативата премина на няколко етапа. Първо бе предприета информационна кампания в града, която да припомни на жителите на Севлиево, и особено на младите, кой е Йонко Карагьозов, както и да ги запознае с конкретния проблем. След това активистите на БНС стартираха подписка с искане паметникът да бъде възстановен. Идеята получи широка обществена подкрепа и инициаторите внесоха в общината искането, отправено до кмета на град Севлиево д-р Иван Иванов и до председателят на общинския съвет д-р Явор Памукчиев. Сега се очаква реакция от тяхна страна.

Нашите активисти от Севлиево, също така ни информираха и за друга гавра. Общината е допуснала паметната плоча на Йонко Карагьозов да бъде доведена до безобразно състояние от лумпенизирани търговци, нямащи уважение към подвига на предците. Безобразието може да видите на снимката:

гавра-с-паметната-плоча-на-Йонко-Карагьозов-в-Севлиево

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button