Международна дейност

БНС на третия конгрес [Ре]Генерация Европа в Германия

Делегация на Български Национален Съюз представи България на третото издание на конгреса на европейските националисти [Ре]Генерация Европа. Събитието се организира от “Млади националисти” – младежката организация на Националдемократическата партия на Германия (НПД). То се проведе на 11 и 12 май в град Риза. Основната цел на конгреса е да се направи опит да се преодолеят историческите конфликти между европейските народи или поне те да се тушират достатъчно, за да се намери път за сътрудничество между националните движения в Европа срещу общата заплаха, надвиснала над народите ни. Заплаха, поставяща под въпрос самото ни оцеляване. Сериозна крачка напред в това отношение бе факта, че на събитието имаше представители и на руските и на украинските националисти, които до скоро се сражаваха с оръжия помежду си. Макар този сложен проблем да е далеч от решение, самия факт, че общо присъствие бе възможно, е немалък напредък.

На конгреса присъстваха националисти от редица европейски държави, сред които Испания, Италия, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия, Гърция, Финлландия, Норвегия, Украйна и Русия. Имаше и представители на други германски организации, като нашите приятели от “Десните”. На всяка от представените организации бе дадена възможност да изложи свой собствен щанд с рекламни материали. Официалната част включваше представяне на всяка от поканените организации и речи на няколко говорители, на теми свързани със съвременния европейски национализъм. В края на всеки ден имаше и музикални изпълнения. Организациите, които представиха своята дейност бяха “Третият път” – Полша, “Национална демокрация” – Испания, “Народен и социален фронт” и “Работническа партия на социалната справедливост” – Чехия, “Лота Студентеска” – Италия, “Национален корпус” – Украйна, “Сръбска акция” – Сърбия, Руско “Имперско движение” – Русия, “Национален фронт” и “Про Патрия” – Гърция, “Нова дрепта” – Румъния и разбира се, Български Национален Съюз. Дейността на организацията ни представи Пламен Димитров, водач на софийската структура на БНС.

За съжаление имаше и две организации, които бяха поканени, но не можаха да вземат участие, поради репресивни действия на властите в техните държави. Въпреки това обаче, изпратиха послания до конгреса. Първата от тях бе “Социален дом Мадрид”, чиито социален център испанските власти се канеха да конфискуват насилствено. Втората бе словашката “Народна младеж”, която бе ангажирана със защитата на свои активисти, неоснователно задържани от полицията.

На конгреса слова държаха и домакините. Говориха активисти на младежката организация на НПД, заместник председателя на партията и Удо Фойгт, който е евродепутат на германските националдемократи. Сред ораторите на конгреса бяха и германския национален активист и китарист на рок групата “Щалгевитер” Франк Крамер и хърватския  активист Иван Билокапич, който е член на “Алианс за мир и свобода” – обединение на европейски националистически организации. Реч държа и друг виден представител от Хърватия – д-р Томислав Сунич. Олена Семеняка, представител на цивилния корпус на украинския батальон “Азов”, също говори на проявата.

Организаторите се бяха погрижили и за доброто настроение на гостите. След края на дискусиите имаше и музикална част с изпълнения на живо. Германските групи “Флак” и “Антрацит”, финландската “Мардер” и италианската “Хобит” свириха свои парчета на събитието.

Двудневният форум бе едно наистина чудесно събитие. Организаторите се бяха постарали да предоставят всички удобства на гостите и всичко мина перфектно. Срещнахме много стари приятели и създадохме много нови полезни контакти. Ако трябва да обобщим – този конгрес бе поредната правилна стъпка в изграждането на единен фронт на европейските националисти, срещу заплахата надвиснала над народите ни.

Използвани са снимки на Nationales Medienkollektiv – NMK

Още снимки от събитието може да видите – ТУК

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button