Протести и акции

БНС защитава изнасилена Българка в гърция

Протест пред гръцкото посолство на първи май

На 1-ви май от 14:00 часа бе проведена протестна демонстрация пред гръцкото посолство в София, организирана от Български Национален Съюз. До този протест се стигна, след като държавните институции отказаха да вземат отношение по потресаващия случай на гавра с наша сънародничка в Гърция. Припомняме, че става въпрос за Българско момиче, изнасилено преди четири години от свои съученици в селцето Амаринтос на остров Евбея. Преди месец излезе и скандалното решение на гръцкия съд, оправдаващо четиримата изверги, при явни доказателства за извършено престъпление. Стана ясно и, че насилниците възнамеряват да заведат дело за клевета срещу жертвата.

По този повод изпратихме открито писмо до държавните институции и повечето медии, в което настоявахме Българската държава да вземе отношение по случая и да защити нашата сънародничка. За адекватна реакция на институциите дадохме срок от една седмица. Такава не последва и логично се стигна до протестни действия пред гръцкото посолство. Тъй като държавата ни е абдикирала от основни свои функции (като защита на гражданите ни зад граница), ние – Българските националисти бяхме длъжни да заемем национално отговорна позиция и да настояваме за справедливост пред гръцката страна. Категорично заявихме, че няма да се примирим с неправдата и ще направим всичко по силите си справедливостта да възтържествува.

Единствената медия, която отрази подробно случая и протеста бе телевизия СКАТ. В сутрешния блок на медията с водеща Теодора Салагьорова, бяха поканени представителите на БНС, Звездомир Андронов и Симеон Костадинов. По-късно на самият протест отново имаше екип на СКАТ, който подготви репортаж излъчен в новинарската емисия. Искаме да изкажем нашата благодарност за тази достойна позиция на телевизия СКАТ и специално на госпожица Салагьорова.

Малка статия за протеста се появи и във вестник ‘’24 часа’’. Няколко реда за случая отдели БНТ в своя сайт. Но не последва, макар и кратко, съобщение в някоя от новинарските емисии. Чест прави на журналистката отразила събитието, но не и на телевизията пренебрегнала не толкова самия протест, колкото повода за него.

Важно е да се каже и какво беше отношението на ‘’Нова телевизия’’ по случая. Това бе една от трите големи национални медии (заедно с БТВ и БНТ), до които бе изпратено писмото. Докато другите две телевизии просто пренебрегнаха информацията, ‘’Нова’’ не се ограничи само с това. От там наложиха брутална цензура на всякаква информация, имаща отношение по гаврата с Българката. Многократно бяха пускани теми за случилото се във форума на телевизията, които биваха трити почти мигновено. Това бе единственият интернет форум, който наложи цензура на новината. Няма да е преувеличено, ако се каже, че подобно поведение граничи със солидарност към извършителите на отвратителната гавра с нашата сънародничка. „Човечността“ на такива хора не се нуждае от коментар.

Самият протест пред гръцкото посолство започна малко след приключване на шествието по случай 1-ви май, организирано от ‘’Национална съпротива’’, което БНС подкрепи. След края на шeствието групата от членове и симпатизанти на БНС, заедно с активисти на други националистически организации, свободни националисти и будни граждани се отправи към мястото на протеста. Но не всички се отзоваха на нашата покана да протестираме заедно. Със съжаление трябва да отбележим, че имаше хора, за които думата „солидарност“ си остава само кух лозунг върху лепенка, а не добродетел, който националистите трябва да изграждат помежду си и да налагат сред Българския народ.  А и каква по-добра възможност да подплатиш думите си с дела, от това да отидеш и да подкрепиш едно Българско момиче, което е пострадало по такъв начин. Размислите по тази тема, обаче оставяме на тяхната съвест. Похвално е, че имаше момчета, които постъпиха мъжки, удържаха на думата си и не се оставиха да бъдат водени от лични фасони и претенции, за разлика от други. Затова и в бъдеще ще продължим да работим с всеки честен и достоен Български националист, независимо дали принадлежи към една или друга организация или група. Ако искаме да вървим напред, трябва да се подкрепяме взаимно, защото заедно сме по-силни.

Пред посолството полицията се беше постарала да осигури максимален комфорт на гръцките дипломати и същевременно, максимално неудобство на протестиращите. Освен нелепо голямата площ заградена пред сградата, в средата на пространството предвидено за протеста, услужливо беше паркиран огромен военен камион. Тези похвати от една отминала епоха не учудиха никой от присъстващите. Въпреки старателно поставените препятствия и заграждения, протеста се състоя. Пред присъстващите реч държаха Звездомир Андронов, Симеон Костадинов, Пламен Димитров и Асен Кръстев. От гръцката държава бе поискано да се намеси и да гарантира справедливост за нашата сънародничка, както и сурово наказание за изродите извършили това отвратително престъпление. Всички протестиращи ясно показаха, че в България все още има хора, на които не просто им пука за техните събратя зад граница, но и са готови да им помогнат според силите си, когато те са в беда.От Български Национален Съюз искаме да благодарим на всички, които дойдоха на протеста и ни подкрепиха на дело, а не само на думи. Всички вие демонстрирахте какво е достойно и отговорно поведение. Ние помним нашите приятели и тези, които ни помагат да отстояваме Българщината! Каузата, зад която застанахте, е справедлива и това ви прави чест!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X