История

Годишнина от смъртта на Антон Шипков

На днешната дата през 1913 г. загива българският майор и войвода на ВМОК и ВМРО Антон Шипков.

Антон Шипков е роден в Казанлък на 27 април 1868 г. Завършва военното училище в София и служи в армията. Включва се в дейността на Върховния македоно-одрински комитет. През 1902 г. навлиза с чета в Македония, за да подготвя Горноджумайското въстание. През есента същата година се включва и в самото въстание.

През 1903 г. ВМРО му възлага да сформира чета, с която да помогне на въстаниците в района между Рила и Пирин по време на Илинденско-Преображенското въстание. На 15 септември 1903 г. начело на чета от 300 души преминава българо-турската граница край Рилския манастир и се включва в бойните действия в района на Разлог. Участва в ръководното тяло на района и води множество сражение както с редовна турска армия така и с башибозук. След неуспеха на въстанието се прехвърля с четата си обратно в България и продължава военната си служба.

Майор Шипков участва в двете Балкански войни като командир на 1-ва дружина от 25-и Драгомански полк. При сражение с гръцките войски на 21 юни 1913 г. край е тежко ранен и няколко дена по-късно умира от раните си.

Съвет на войводи – от ляво на дясно: Михаил Ганчев , Антон Шипков, Сотир Атанасов, Боби Стойчев и Атанас Бабата

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button