«

»

май 14

12 000 подписа против незаконно гето бяха внесени във Варна12 000 подписа против незаконно гето бяха внесени във Варна

Български Национален Съюз – Варна внесе подписите на 12 000 души, които бяха събрани в хода на кампанията им против незаконното гето „Максуда” в морската столица.

Подписката беше предадена лично на кмета Йорданов малко преди срещата му с министъра на вътрешните работи.

При предаването на подписите кметът заяви, че в района Максуда се наблюдава голяма престъпност и, че по-голямата част от постройките са незаконни. Въпреки това, кметът заяви, че няма да изпълни задължението си и така не се съобрази с желанието на голяма част от варненци.

„Ние ще продължим своите действия до постигане на нашата крайна цел – премахването на незаконното гето“, коментираха от БНС-Варна.

Хронология:

Инициативата на националистите във Варна срещна широка медиен отзвук. По-голямата част от печата, електронните медии, информационните агенции, радиата и телевизиите отразиха старта на кампанията, нейната идея и обществената й цел.

Александър Борисов в участие в ДАРИК пряко нападна лидера на ДПС-Варна, че манипулира и контролира циганския вот в Максуда и заяви, че службите имат информация за това.

Един ден след това МВР стартира спец. операция за проверка на документите на циганска фондация, чиито доскорошен председател е бил именно лидерът на ДПС-Варна – Янко Станев. Проверените документи в канцеларията на Община Варна са били свързани с програми за интеграция на циганите.

Няколко дена след това ВиК, заедно със специализирана охрана от МВР и багери осигури по етапно спиране на водоснабдяването в Максуда, поради неплатени сметки, което е прецедент за мястото. По-късно акцията продължи и от страна на „Е-ОН – България“, които спираха тока на почти цялото гето и извършиха множество проверки за неправомерно включване към електроразпределителната мрежа.

В разгара на кампанията се появи и президентът Георги Първанов, който премина заедно с кмета покрай шатрата на националистите. Минути след това е заявил, че в града се водела „кампания по очерняне“ на господин Кирил Йорданов – кмет на Варна, която е свързана с предстоящите местни избори.

Подписката продължава до 16-ти май, а във вторник националистите ще я връчат на господин Кирил Йорданов и общинския съвет със съвет за моментално премахване на незаконното гето.