«

»

мар. 11

Седем години италиански съд се гаври с наша лекарка, българските институции бездействат

dr_zhivka_hadzhidimitrovaС потресаващ разказ и с молба за съдействие ни потърси преди дни д-р Илко Димов. От седем години човека води непосилна борба в опит да помогне на съпругата си – доктор Живка Хаджидимитрова, станала жертва на скалъпен процес в Италия. През 2006-а година жената е обвинена в малтретиране на пациенти от старческия дом в който работи. От този ден на сетне, италианските власти превръщат живота на двамата съпрузи в истински ад. Целият процес е абсолютно скалъпен и цели да прехвърли вината за ред безобразия извършени в дома върху подходяща изкупителна жертва. Изборът пада върху българката, тъй като печално известен факт е, че българската държава нехае за сънародниците ни зад граница и всяка чужда страна свободно може да издевателства над тях.

Скалъпеното дело

Цялото обвинение срещу доктор Хаджидимитрова се крепи на показанията на две свидетелки, работещи в старческия дом. Самите те признават участие в инцидент довел до смъртта на пациент, като според законите на Италия те трябва да бъдат обвинени за убийство. Това обаче не се случва и освен, че не са им повдигнати никакви обвинения, прокуратурата на град Удине ги превръща в свои основни свидетели. По време на процеса, многократно двете свидетелки са уличавани в лъжа с документи и дори с показания на други свидетели на самата прокуратура. Италианският съд упорито отказва да вземе това предвид. Нещо повече, абсурда добива още по-големи размери, когато доктор Хаджидимитрова е обвинане в тормоз на пациенти в периода на 1999 г., време когато жената не е била в Италия. Стига се до там, че една от свидетелките твърди, че българката е тормозила през 2006-а година пациентка, починала цели две години по-рано. Докторката е обвинена и в тормоз на лица, които никога не е виждала, а някои от тях дори не са пациенти на дома. Твърдят се и други безумия – според едната свидетелка, г-жа Хаджидимитрова е работила с нея през 2001 година, когато българката е лекар в Бърза помощ в родината ни, близо 4 години преди да постъпи на работа в старческия дом в Италия .

В хода на процеса са изслушани над 70 души, като свидетели на прокуратурата масово отричат да е имало малтретиране в дома. След щателно претърсване на жилището на обвиняемата, след близо 4000 часа видео записи, след 28 000 подслушани телефони разговора, след хиляди часове скрити аудио записи, няма никакво потвърждение за вината на Хаджидимитрова. Въпреки това, тя е незаконно оставена под домашен арест и в крайна сметка, на база на показанията на двете свидетелки е осъдена на първа инстанция на 2 години и 6 месеца затвор!

В свое писмо до медиите жената казва: „Аз реално съм осъдена само с една единствена цел – прикриване на престъпления извършени от италианските сили на реда и прокуратура с използване на фалшифицирани свидетелски показания,прикрито и не разследвано от самите прокурори убийство,изработени и това бе доказано в съдебната зала, фалшиви и в нарушение на италианските закони документи. Прикриване на информация от свидетелски показания и видеозаписи за извършени престъпления на други италиански граждани и
превръщането на някои от тях в свидетели на прокуратурата. И за прикриване на фалшифициран документ за моя арест и още по незаконното ми задържане под домашен арест, след като италиански съд бе наредил да бъда освободена.”

Бездействието на държавата

През цялото това време, съпруга на Живка Хаджидимитрова – д-р Илко Димов, полага неимоверни усилия да помогне на жена си. В продължение на седем години обикаля всевъзможни държавни институции, пише многобройни жалби и писма, среща се с чиновници и държавни служители, но в крайна сметка среща абсолютно безхаберие и нежелание на хората, чиято работа е да помагат в подобни случаи, да си свършат работата. Държавата твърдо и категорично отказва да изпълнява функциите си. За пореден път, българи са оставени на произвола на чужденци.

Въпреки, че случая е отразен в много медии през годините, отговорните институции не предприемат нищо.

Поради тази причина, доктор Димов се обърна с молба към нас. Той ни помоли за съдействие, тъй като иска да се организира протест пред италианското посолство. Желанието му е да се демонстрира, че макар и да няма българска държава, то поне има българи, които държат на своите сънародници. Разбира се, ние приехме да помогнем, според силите си за тази справедлива кауза. Ние вярваме, че макар и политиците ни да са безграбначни лакеи на чужди интереси, то народа ни никога няма да приеме чужди мародери да издевателстват над наши сънародници. За това ясно трябва да изразим позиция. Поехме ангажимет към доктор Димов да организираме протеста, така че очаквайте подробности в следващите дни. Всеки може да помогне и като разпространи този текст.

Повече подробности за случая можете да откриете тук: http://dr-ilko-dimov.com/