«

»

мар. 27

Отбелязахме 100 години от Одринската епопея

IMG_20130326_193428На 26 март, членове и симпатизанти на БНС почетоха стогодишнината от превземането на Одрин от българската армия по време на Балканската война. Един изключителен подвиг на предците ни, съхранил се не само в националната ни памет, но и останал в световната военна история като едно истинско чудо, считано за непостижимо в онези времена. Честването се състоя пред  паметника на Одринската епопея в София. Пред събралите се слово държаха водача на софийската организация Пламен Димитров и председателя на БНС, Звездомир Андронов. Поднесен бе венец в памет на загиналите, след което присъстващите застанаха на колене, за да почетат героите с минута мълчание.

Припомняки си за подвига и саможертвата на предците ни, за техния героизъм и за изключителният родолюбив дух, който са носели и който е бил в основата на тези чудеса, трябва да си припомним и нещо друго. Нещо, което сякаш остава на заден план, но всъщност е изключително важно. И това е много добрата подготовка на нашата войска. Два са основните компоненти, довели до нечуваните победи на нашата армия, през войните. Едниният е онова състояние на духа, което са имали предците ни, онази самоувереност, онова родолюбие достигащо до крайност и себеотрицание. Вторият компонент, довел до победата е именно подготовката. Българската армия по онова време е била една изключително ефективна военна машина. Офицерството е събрало голяма част от елита на нацията. Това са били хора със солидна подготовка, изучавали най-доброто от чуждия боен опит, следящи всяка новост във военното дело. Имали сме изключително добро разузнаване с опитни кадри. Имали сме невероятни военни педагози. Дисциплината е била на изключителна висота. Въоръжението ни е било едно от най-модерните за онова време. Всичко това, съчетано с невероятния ентусиазъм и жертвоготовност на предците ни е довело да небивалите успехи на армията ни.

Защо е важно това да се оцени правилно? Защото днес отново се води война с враговете на България, макар и на един друг фронт. И отново, само ентусиазъм не стига. Изключително важно е да поддържаш духа си висок и да запазваш устрема си, въпреки трудностите, които ще стават все по-големи. Но за истинска победа е необходима много солидна подготовка. А това е лично дело на всеки един осъзнат националист. Ако искаме да постигнем успехите на предците си, трябва да следваме примерът им.