«

»

ян. 15

Зимата на нашето недоволствоЗимата на нашето недоволство

протест 14Расате: Освободете арестуваните незабавно!!!

Феновете не са виновни – оставете ги намира! Виновни са политиците – пратете ги в затвора!

Ние противно на всички останали не смятаме, че трябва да се извиняваме, защото нашите искания и нашия гняв са справедливи. Тъкмо обратното даже – ние твърдим, че политиците трябва да се извинят, а не ние на тях. Настояваме арестуваните да бъдат незабавно освободени и обвиненията срещу тях да бъдат свалени, защото живеем в една държава, която от години подлага на геноцид собствения си народ и се управлява от престъпници. Ето защо е неуместно и цинично хора да бъдат съдени за „явно незачитане на обществения ред и държавата”, след като правов ред и държавност отдавна не съществуват.

Въпреки всички коментари и критики на разните там либерали, демократчета и продажни медии, ние казваме: „Браво момчета, проявихте се смело и достойно!“

Защо протестираме?

Формален повод за провеждането на протеста беше убийството на студента Стоян Балтов, но истинската причина, която ни накара да излезем на улицата, беше събраното през годините недоволство срещу престъпното и продажно управление на властимащите. Да, протестът беше политически, защото за всички проблеми в България са виновни политиците и е време ние да им потърсим отговорност. Но той беше и надпартиен, защото е насочен срещу цялата политическа система, а не само срещу отделни политици и партии. Ние излязохме на улицата, защото не можем повече да търпим да ни управляват престъпници и предатели, които не се интересуват от проблемите на хората.

Какво се случи на протеста?

На 14-и януари 2009-та година се състоя дългоочаквания и широко коментиран Национален протест пред Народното събрание в София. В началото събралите се около 5000 души пееха химна и скандираха „Боклуци, вървете си”, „Турци сте”, както и „Оставка” към политиците, които гледаха през прозорчетата на Парламента. Малко след началото, мирният протест прерастна в масови безредици и кръвопролития между протестиращи и полицаи. Младежи хвърляха снежни топки, буци лед и няколко бомбички, а жандармерията отвърна с масов бой, след който на жълтите павета пред Народното събрание лежаха десетки, които бяха брутално пребити. В създалото се меле униформите биеха наред без да подбират журналисти, пенсионери, студенти или деца. Постепенно протестиращите отстъпиха в различни посоки, като по-голямата част се насочи към кръстовището на Софийски университет, което беше блокирано. Онези, които направиха грешката да побегнат по улица „Шишман” бяха застигнати от жандармерията и бити. Не след дълго на кръстовището пред университета пристигнаха нови подкрепления от полиция и жандармерия, които подгониха протестиращите към Орлов мост. Движението там беше блокирано. През цялото това време, както и по-късно, по булевард „Цариградско шосе” чак до БТА избухваха непрестанни сблъсъци. Протестиращите, предимно млади хора, но не само такива, скандираха „Единство” и „Защо биете децата си”, което обаче не направи никакво впечатление на униформените, които удряха с палките си щитовете и настъпваха в боен ред. Около 17 часа, с изключение на малка групичка от студенти до Народното събрание, всичко беше приключило. Равносметката: над 150 арестувани, десетки пребити и според информация на МВР 30 ранени полицаи.

Кой е виновен?

Още преди края на протеста услужливи медии започнаха да внушават, че сред протестиращите имало провокатори, наркомани и криминално проявени. Основната вина за размириците, както се опасявахме, беше стоварена върху футболните фенове от различни агитки. Но кой всъщност беше виновен – протестиращите или полицаите? Нашето мнение е, че нито едните , нито другите са виновни за всичко, което се случи. Истинските виновници за създалото се напрежение са политиците, защото тяхната наглост и безотговорност предизвикаха гнева на протестиращите в този ден. Смешни са твърденията, че в тълпата е имало платени провокатори, защото истината е, че на хората просто им писна. Но дори и след всичко, което видяхме, личи пълната неадекватност на политическата класа, която се изцепи, че протестът бил грозен акт, а не мирен, както се надявали. А нима те са очаквали, че след всичките години, в които грабиха и се подиграваха с Българския народ, тълпата ще ги посрещне с хляб и сол?

Ако все пак искаме да търсим виновни за ексцесиите, това са самите организатори, които определиха едва 15 души, които да съдействат за опазването на обществения ред. Очевидно, както и по-рано писахме, това което се случи е било и тяхната скрита цел, макар публично да го отричаха.

Въпреки всичките критики, този протест обедини млади и стари, работници и студенти. Радваме се, че разните там партии и политици, които първоначално се надпреварваха да го подкрепят, а след това силно се разграничиха останаха излъгани и не успяха да яхнат протеста. То май именно за това и се разграничиха от протестиращите.

България над всичко и всичко за България