«

»

авг. 06

Делото срещу момчетата от Сандански става все по-абсурдно, вече ги изкараха терористиДелото срещу момчетата от Сандански става все по-абсурдно, вече ги изкараха терористи

SandanskiДнес Софийския апелативен съд надмина всякакви очаквания за пристрастност и злонамереност. Въпреки че вече мина повече от година, от както задържаха нашите съратници от Сандански, а защитата многократно доказа тяхната невинност, трима от тях продължават да стоят зад решетките. Не само, че „уликите“ срещу тях са смехотворни, но и обвиненията стават все по-нелепи, абсурдни и реално – недоказуеми. На предишното дело съдийката твърдеше, че мотив за престъплението е „расова омраза“, сега обаче позицията се смени. Оказа се, че този път момчетата са терористи, които целели да убият възможно най-голям брой хора, включително и деца. Под този предлог апелативния съд отказа промяна на мярката им.

Колко нагласен е случаят и как по най-престъпен начин срещу тях действа една клика от съдии, прокурори и полицаи става все по-очевидно. Редовно по време на гледанията не се спазва принципа на случаен подбор на съдебния състав или ако има промени те са „козметични“. Много показателно е, че двата пъти, когато делото е гледано от безпристрастен съдия, Стоян бе освободен срещу гаранция, а след това и на Ники и Сашо бе определена гаранция, в последствие отменена на втора инстанция.

Друг интересен факт също стана ясен днес. Очевидно е упражнен много сериозен натиск върху собственика на хотела, в който се е провеждало тържеството, на което са присъствали някои от момчетата, вечерта когато взривът е бил поставен. Той е отрекъл, че такова събиране изобщо е имало, въпреки, че има записи на камери, които го доказват, както и че са присъствали над 40 човека. Явно методите за натиск стават все по-нагли и брутални. Отново се потвърди и предположението, че ще се направи опит, на момчетата да бъдат преписани още куп неразкрити от полицията престъпления, извършени последните няколко години.

Междувременно продължават опитите те да бъдат пречупени психически. Условията, в които са държани националистите до момента, са сравними с ориенталския „разкош“ на някой турски конак от преди Освобождението. Килиите са изключително мизерни, няма прозорци и дневна светлина, а за тоалетна служат кофи и бутилки. При тях редовно са настанявани за стъкленици криминални престъпници от цигански произход. Много е вероятно, някои от тези рецидивисти в последствие да бъдат притиснати от полицията и да бъдат използвани като свидетели в делото, твърдейки, че момчетата са признали някакви неща пред тях. Въпреки бруталния произвол на съда и милиционерката на която са подложени нашите съратници, духът им е силен и те се държат достойно и на ниво, като истински българи и родолюбци.