«

»

юли 19

в-к „168 часа“: Ще има цигански бунтове наесен

Циганският депутат от БСП Тома Томов пред „168 часа“:

Ще има цигански бунтове наесен

Когато станем след 10 години повече от Българите, какво ще правите тогава, пита депутатът от Монтана

/със съкращения/

томов– Г-н Томов, защо определихте ромите като „бедстваща нация“?

– … Щом прехраната не им е сигурна, значи те са в бедствено положение.

– Защо ги определихте точно като нация?

– По същия начин ще прозвучи, ако кажем една общност или някакъв си там такъв термин. За мен е все едно.

– Как събрахте сведения, че сте един милион, след като официалното преброяване показва далеч по-малка цифра?

– Трябва да ви кажа, че ние сме над 1.2 млн., но не искам да споменавам точната цифра. Да вземем Пловдив. Две – три махали са 50 хил. души и това се знае от органите на полицията. В България умишлено не се преброяват циганите и това е изключително глупаво, защото ние заемаме позата на щраус и не ги броиме, за да не излезе цифрата. Ще стане така, че те сами ще започнат да се преброяват след 10-15 г. под натиска на някой наш господар. И тогава какво ще направим, ако установим, че са няколко милиона? Аз не си измислям тези цифри. Неопровержим факт е, че единственият прираст, който се дава в България, е от циганите. Това са гладни, голо, боси, окъсани, мръсни, необразовани хора и след като не се работи с тях и не се приобщават, аз питам какво ще се прави с циганите след 10 г. в България. Аз това искам да знам.

– Ако вашите сметки излязат верни, значи ще станем циганска нация след 10 г., така ли?

– … аз искам да отбележа друго – че държавните институции, включително и медиите изградиха такъв отвратителен образ на ромите, че дори аз, който живея сред тях, се чудя дали този отвратителен образ не е истински!

– Какво точно имате предвид?

– В България се получи един феномен – чрез държавната политика и чрез медиите се откри виновникът за националната катастрофа и това са ромите, представяте ли си?! Непрекъснато се набива, че ромите са крадци и престъпници и същевременно нищо не се прави, за да се потърси възмездие от тези, които ограбиха България за милиарди долари. И какво се получава? Казва се, че циганинът е крадец, защото той ще отиде да открадне една кокошка и една диня на съседа си, но не се казва, че няма възможност да открадне нещо повече, защото всички блага са дадени на нециганите.

– Да, но циганските набези върху реколтата са сериозен проблем.

– Да, те обират бостаните, но какво от това? …

– Да разбираме ли, че оправдавате ромските кражби?

– … И аз питам и друго – какво да работят тези хора? Наистина ромите могат да имат много недостатъци, но не можем да отпишем положителните им черти.

– Какви са те?

– Нашите роми са най-образованите роми в света и това се знае. Поне ние в ромската общност си ги знаем. В годините на тоталитаризма ромите, влияейки се от ученолюбието на Българина, изкараха децата си да учат. И ние имаме хиляди хора с висше образование и стотици, които са реализирани под формата на професори, преподаватели, изключителни доктори, много добри юристи. В момента тези хора са изхвърлени на улицата, включително и образованите. Те са малтретирани и изгонени от работа и тук се появява демотивацията им да изучат своите деца …

– За немалко Българи също няма работа.

– Това е така, но как така става, че нито един циганин не е на работа? И когато завършва Софийския университет, е нормално 50-60 души да заемат работни места, но от циганите никой не заема такова място. Нашите деца, които завършват нелошо висше образование, не могат да си намерят работа. Ето такива неща стават в нашата страна.

– Ще има ли бунт на ромите и кога?

– … А дали ще бъде протест, дали бунт или гражданско неподчинение, ще го кажат самите роми … Аз виждам, че Българите вървят с едно две-тригодишно закъснение след ромите.

– Защо не могат да се обединят ромите помежду си?

– В най-скоро време ще станете свидетели на едно обединение в ромското политическо пространство, защото там нещата са по-изяснени, отколкото в политическото пространство на Българите. В ромското пространство има три политически партии – партия „Рома“, чийто представител съм аз, „Свободна България“ на Цар Киро и „Евророма“ на Цветелин Кънчев. Въпрос на един-два месеца ще се обединим.

Интервю на ИГЛИКА ГОРАНОВА
6 млн. евро отпуска ФАР за районите с малцинства

За проблемите на малцинствата по програма ФАР ще пристигнат 6 млн. евро. които ще бъдат насочени за инфраструктура към райони с малцинства.

По неофициална информация над 6000 са фондациите в страната, които са включили като предмет на своята дейност ромските проблеми. Фондациите се регистрират в окръжните съдилища и затова е трудно да се даде отговор колко точно са те. Напливът към ромската тема се обяснява с това, че траншовете за малцинствата са приоритетни за Европа.

Най-активни са „Отворено общество“, които по програма „Рома“ отпускат 150 хиляди долара годишно. Международният фонд за развитие отпуска 70 хиляди долара годишно. Регулярни са и сумите на Обединените холандски фондации. Активни са и от Европейската комисия. Тази година те отпуснаха 450 хиляди евро. В България все още никой не контролира къде потъват парите на Европа, които пристигат по различни програми за интеграция на малцинствата …