Чествания и възпоменания

Възпоменание по случай 71 години от подвига на кап. Списаревски

На 20-и декември, по утвърдена традиция, БНС почете годишнината от подвига и геройската смърт на капитан Димитър Списаревски. Членове и симпатизанти на Организацията се включиха в тържественото откриване на паметника на кап. Списаревски в центъра на с. Пасарел. Монументът бе издигнат по инициатива на местни националисти, подкрепени от редица родолюбиви организации и граждани. Той е дело на скулптура Тодор Караманов и каменоделеца Димитър Антов, а архитектурния проект е изготвен и дарен от арх. Миломир Богданов (председател на патриотичната организация АКС „Кубрат“). Церемонията премина под съпровода на военен оркестър, а слово пред събралите се държаха Ивайло Иванов – председател на инициативния комитет за изграждането на паметника, кметицата на село Пасарел Наталия Александрова, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и местния краевед Никола Янев, свидетел на подвига на кап. Списаревски. От политическите партии, НФСБ и ВМРО бяха представени. Рдециа националисти от различни организации и неформални групи почетоха събитието.

След тържественото откриване на паметника се проведе и традиционното възпоменателно шествие до лобното място на кап. Списаревски, което БНС организира за 12 поредна година. Към нас се присъединиха родолюбци от цялата страна, както и представители на организациите Национална съпротива, Кръв и Чест – Пловдив, активисти на ВМРО, младежи от Студентски сговор „Единство“, движение БГ Патриот и дори представител на унгарските националисти от партия „Йобик“. По традиция, шествието бе водено от девойка, носеща портрета на Героя, следвана от униформен блок на Спортната организация на БНС. Лошото състояние на пътя и калта, в която на места можеше да се затъне до колене, не разколебаха ентусиазма на участниците.

Шествието завърши на паметния кът, създаден в чест на кап. Списаревски. Там пред събралите се речи държаха Пламен Димитров, водач на БНС – София, представителя на ВМРО Димитър Илиев и Благовест Асенов от Национална съпротива. След минута мълчание в памет на кап. Списаревски и всички бойци, загинали защитавайки небето на България, бяха поднесени венци и цветя. Български Национален Съюз благодари на всички, които се присъединиха към ежегодното ни възпоменание в чест на изключителния герой кап. Димитър Списаревски.

Повече снимки – ТУК.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X