«

»

окт. 08

Възпоменание за Владо Черноземски

черноземски-2017-3

На 8 октомври във Велинград Български Национален Съюз проведе ежегодното възпоменание в почит на подвига и саможертвата на Владо Черноземски. На събитието присъстваха членове и симпатизанти на БНС от София и Пазарджик. Към нас се присъедини и племеницата на големия герой – Христина Караджова, която е на завидните 88 години.

черноземски-2017-1

Церемонията бе открита със словото на Иван Милев от софийската организация на БНС, който говори за по-слабо познати моменти от живота и делото на героя. След него Пламен Димитров припомни, че пред националиста има много различни пътеки, по които може да поеме в служба на народа си, а избраната от Владо Черноземски е една от най-трънливите, но и славни –  пълно себеотрицание и постоянна опасност в непримиримата борба срещу националните предатели и враговете на народа ни. Именно кулминация на това дело е саможертвения атентат на героя, при който ликвидира най-големия душманин на поробените ни братя, в окупираните от Сърбия земи – самия сръбски крал Александър Караджорджевич.

черноземски-2017-2

С поднасяне на венец и минута мълчание в памет на героя, церемонията приключи. След нея имахме възможност да поговорим с племенницата на Владо Черноземски, която ни разказа своите спомени. Имахме възможност и да посетим нейният дом, за да разгледаме снимките на героя и семейството му, които старата жена пази.