«

»

юни 01

Вместо да смаже циганската престъпност, държавата продължава да налага двоен стандарт

гърмен-протестиСлед събитията от миналата седмица в Гърмен, когато озверяла тълпа цигани вилня из селото с колове и брадви, биеше и чупеше на ред и само по чудо се размина без жертви, търпението на местните хора не издържа. След като години наред властите отказваха да вземат мерки срещу ежедневния цигански терор, на който са подложени жителите на селото, най-накрая те се видяха принудени сами да защитават здравето, живота и собствеността си. И чак след като недоволството им изригна и те изпълниха улиците, едва тогава държавата реши да вземе някакви мерки.

Но каква е равносметката от тези мерки? Адекватно ли реагира държавата? Смаза ли циганската престъпност? Гарантира ли равенството пред закона на всички? Отговорът е – НЕ. Държавата не само не реагира адекватно срещу престъпниците, но продължи да налага двойния стандарт по отношение на циганите.

Жандармерията която бе изпратена в Гърмен явно има за задача, не да пази българите от цигански набези, а да пази бандитите, случайно да не пострадат от гнева на жертвите. От какво можем да съдим ли? Това най-ясно пролича, когато точно под носа на жандармерията, банда цигани обра по особено нагъл начин църквата и свещеника, точно на Задушница. Това обаче не е нещо ново. Всички помним Катуница и как полицията никаква я нямаше, когато главорезите на циганския бос Кирил Рашков убиваха българи, но когато трябваше да се пазят имотите на бандита, жандармерията не пестеше усилия. Чак след огромен обществен натиск бяха предприети някакви половинчати действия срещу престъпника.

Имаше ли арестувани след циганския погром в Гърмен? Имаше, разбира се. Няколко цигани, обвинени в… хулиганство (всички освободени). Дали обаче е просто хулиганство когато нападаш човек с брадва или когато замеряш майка и едногодишното и дете с павета? Или е опит за убийство, при това расистки мотивиран? За сметка на това, обаче бе арестуван и един от участниците в протеста в Гърмен – Андон Балтаджиев, който бе обявен за организатор. От МВР веднага побързаха да извадят досието му с предишни провинения (явно именно заради него бе избран Балтаджиев), като с този типичен милиционерски трик се целеше компрометирането на самите протести и туширането на широката обществена подкрепа за тях. Какво отношение обаче може да имат предишни провинения на въпросния човек, при положение, че в случая е арестуван за това, че е излязъл да брани правата си, когато държавата отказва да прави това?

А какво да кажем по отношение на основното искане на хората – незаконните цигански постройки да се сринат и терористите да бъдат изселени? Решението на държавата е абсолютно безумие. Вместо да приложи закона с цялата му строгост и незаконните 124 да бъдат сринати, държавата отново прилага брутален двоен стандарт и предлага на циганите да ги узаконят срещу 1.20 лева за квадратен метър! Някога да сте чували за подобно отношение към бедни българи? Но дори да оставим това на страна, как по-точно подобни мерки решават проблема на местните хора с ежедневния цигански терор, след като на отговорните за безобразията се предлага… да си останат там и да си карат по старо му!

Излиза, че държавата не само отказва да вземе мерки, а на практика награждава циганите нарушители, като им предлага на безценица да узакони беззаконието им! Колкото до приказките, че много от мародерите вече били избягали, а пък други доброволно рушили къщите си – това е прах в очите. Една част временно са се изнесли, докато положението утихне, а бутането на незаконни постройки е прекратено, както се разбра от изявления на самите цигани пред медиите. Истината е, че се готвят да си карат по старо му, след като се разсее шума, тъй като държавата възнамерява да им го позволи. А за някакви мерки срещу конкретата политическа сила, отговорна за това положение в Гърмен – ДПС, въобще нищо не се чу.

За това, нека на 2 юни да покажем на хората от Гърмен, че дори държавата да не желае да им помогне, народа е с тях. Защото да сме народ, означава преди всичко, винаги да подкрепяме своите, когато имат нужда. Натискът не бива да се прекратява, докато държавата не си свърши работата наистина.